Salivan poslije Tel Aviva sa Abasom u Ramali; Izrael ne odustaje od “apsolutne pobjede” nad Hamasom

Radio Titograd

15.12.2023, 08:09h

< 1 min

Foto:Guliver

 

Sukobi izraelske vojske i pripadnika Hamasa nastavljeni su duž cijelog Pojasa Gaze. Najžešće borbe se i dalje vode na jugu u Kan Junisu i na sjeveru Gaze. Američki sekretar za nacionanu bezbjednost Džejk Salivan u Ramali razgovara sa liderom Palestinaca na Zapadnoj obali Mahmudom Abasom.

Situacija u Pojasu Gaze katastrofalna

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastao se sa izraelskim premijerom i ministrom odbrane tokom njegove posjete Tel Avivu, prenoseći stav Bijele kuće da bi trenutna faza rata trebalo da se završi za dvije do tri sedmice. Saliven će danas boraviti na Zapadnoj obali gdje će razgovarati sa palestinskim zvaničnicima.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će za uništavanje Hamasa biti potrebno “više od nekoliko mjeseci”, dok je premijer Benjamin Netanjahu rekao da će se Izrael boriti do “apsolutne pobjede”.

Predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama kažu da je situacija u Pojasu Gaze katasrofalna i da se humanitarna pomoć teško distribuira, a u pojedinim djelovima je nemoguća.

Šefica MKCK Mirjana Špoljarić koja je u četvrtak boravila u Izraelu apelovala je da se taoci koji su još uvijek zatočeni u Gazi odmah puste, i ponovo tražila pristup taocima.

Izraelska vojska je saopštila da je uhapsila više od 70 pripadnika Hamasa u bolnici u sjevernoj Gazi.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content