SAD šalju vojnu i finansijsku podršku Izraelu, humanitarna pomoć Gazi; Kina osuđuje američki veto za Palestinu

Radio Titograd

21.04.2024, 07:51h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Nemiri su se prethodnih dana proširili Bliskim istokom – poslije Libana, Jemena i Sirije serija eksplozija pogodila je Iran i, ponovo, Irak. IDF nastavlja racije na Zapadnoj obali i udare na Rafu. Daleko od fronta, donji dom američkog Kongresa izglasao je paket pomoći za Izrael i Pojas Gaze u iznosu od 26,4 milijardi dolara.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 14 poginulih u napadu na kamp Nur al Šams na Zapadnoj obali

Najmanje 14 ljudi je poginulo tokom operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u izbjegličkom kampu Nur al Šams na Zapadnoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Palestinske vlasti kažu da su uspjele da izvuku više tijela i povrijeđenih iz kampa, pošto se IDF djelimično povukao iz tog područja.

Prethodno je juče IDF saopštio da su ubili 10 “terorista” i uhapsili osmoro osumnjičenih tokom opsežne operacije koja je počela u četvrtak.

Ministarstvo zdravlja i palestinska novinska agencija Vafa su u međuvremenu saopštili da su među ubijenima najmanje jedno dijete i jedan tinejdžer, kao i da je IDF masovno hapsio mlade ljude i uništio ključnu infrastrukturu.

CNN prenosi da je ova operacija jedna od najvećih na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

Izraelska policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sedjeli u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu. Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rastjerala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Tenzije na Bliskom istoku

Dok traju diplomatski napori da se smanje tenzije na Bliskom istoku, sukobi u regionu su intenzivniji i pred rizikom da izmaknu kontroli.

U subotu, dan poslije navodnog izraelskog udara na iranski Isfahan, u seriji eksplozija u blizini Bagdada raznijet je štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju (PMF) koji kontrolišu pripadnici proiranskih milicija.

Poginuo je jedan, a ranjeno osmoro boraca PMF-a, za šta je iračka milicija optužila SAD, koje su, kao i Izrael, odgovorile da nisu umiješane u akciju.

Izraelska vojska (IDF) je u raciji kod izbjegličkog kampa Nur Šams na Zapadnoj obali ubila 10 boraca Islamske države i uhapsila osam osoba za kojima je prethodno tragala.

Sa druge strane, palestinske zdravstvene organizacije potvrdile su da je među devetoro poginulih u nedavnom udaru IDF na Rafu šestoro djece.

Daleko od borbi, Predstavnički dom SAD izglasao je predlog o 17,2 milijardi dolara finansijske i vojne pomoći Izraelu i 9,2 milijardi namijenjenih stanovništvu Pojasa Gaze.

Na američku blokadu punopravnog članstva Palestine u Ujedinjenim nacijama (UN) reagovali su Kina, smatrajući da je propuštena šansa da se ispravi nepravda, i predsjednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas, tvrdeći da je veto “sramna pravna agresija”.

 

 

Izvor:CDM

 

 

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content