SAD šalju Kijevu paket pomoći za Harkov; Putin: Pregovori samo uz priznanje trenutne realnosti na terenu

Radio Titograd

25.05.2024, 07:41h

2 min

Foto:Guliver

 

Dok Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska ofanziva u Harkovu pod kontrolom, Vladimir Putin predlaže mirovne pregovore koji odražavaju “trenutnu realnost na terenu“ napominjući da može imati posla samo sa legitimnim liderima u Kijevu. Stejt department najavio novi paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu vrijedan 275 miliona dolara.

Stoltenberg: Ukrajincima treba dozvoliti upotrebu NATO oružja za mete unutar Rusije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

”Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu”, rekao je Stoltenerg u intervjuu za Ekonomist.

List navodi da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana, meta bila politika koju vodi predsjednik SAD Džozef Bajden, a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Rusija je 10. maja započela ofanzivu u ovom regionu, a Stoltenberg nije učekivao da udar dovede do proboja front.

”Oni će nastaviti da guraju i nastavljaju da dobijaju neku marginalnu poziciju, i spremni su da plate veoma visoku cijenu za ove marginalne dobitke”, zaključio je Stoltenberg .

Upozorio je da se Ukrajina ipak bori i uputio kritiku na račun evropskih saveznika.

”Evropski saveznici su obećali milion artiljerijskih granata. Nismo vidjeli ništa slično tome”, naglasio je Stoltenberg.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i vojnog angažovanja.

”Pružamo obuku, pružamo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO u borbene operacije iznad ili u Ukrajini. Dakle, to je druga stvar”, ocijenio je Stoltenberg.

Obnoviti mirovne pregovore

Strateško partnerstvo, savezništvo i integracija unutar konfederalnog entiteta, Saveza Rusije i Belorusije, ključne su riječi koje su se čule na susretu Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. U fokusu dvojice predsjednika bili su bezbjednost i vojni manevri sa taktičkim nuklearnim oružjem. Minsk će učestvovati u simulaciji priprema za lansiranje manjih bojevih glava.

Pozivajući se na neimenovane ruske izvore navodno bliske Putinovom okruženju, Rojters prenosi da je ruski predsjednik voljan da trenutni zamah na frontu iskoristi da zaustavi rat.

Putin je rekao u Minsku da je potrebno obnoviti mirovne pregovore u Ukrajini, ali da će Moskva može imati posla samo sa legitimnim liderima u Kijevu, navodeći da je mandat Volodimira Zelenskog istekao.

Ruski lider je takođe rekao da razgovori moraju da odražavaju “trenutnu realnost na terenu“.

Zelenski je više puta ranije istakao da mir pod Putinovim uslovima – nije osnov za pregovore. Obišao je region Harkova, gdje od početka maja traje ruska ofanziva. Moskva je najavila da će uspostaviti ”sigurnu zonu” dovoljno duboko u Harkovskoj oblasti.

Predsjednik Ukrajine tvrdi da su kijevske snage obezbijedile “borbenu kontrolu“ nad dijelom Harkovske oblasti koje trpe pritisak ruskih trupa.

Stejt department je najavio novi paket američke vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 275 miliona dolara za trupe koje se bore u oblasti Harkova.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2,

15:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content