SAD: Rusija nije u poziciji da uđe u neograničenu trku u nuklearnom naoružanju

Radio Titograd

01.03.2023, 05:56h

< 1 min

Foto:PA

Moskva nije u poziciji da uđe u neograničenu trku u nuklearnom naoružanju i ovaj korak neće imati uticaja na američku administraciju, izjavio je u savjetnik američkog Ministarstva odbrane Kolin Kal, povodom ruske suspenzije Nove Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START), prenosi Anadolija.

Kal je razgovarao sa generalnim inspektorom Ministarstva odbrane Roberijem Storkom i zajedničkim načelnikom štabova general-potpukovnikom Daglasom Simsom na saslušanju u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma o inspekcijama oružja isporučenog Ukrajini.

Zvaničnici su rekli da nema naznaka da je oružje koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini, osim neke male opreme kao što je dvogled za noćno gledanje, zloupotrijebljeno ili da je palo u druge ruke.

Ocjenjujući pitanje moskovske suspenzije novog START sporazuma između dvije zemlje, koji je obnovljen 2011. godine, Kal ga je opisao kao „zanimljivo“ da je Rusija suspendovala ugovor umjesto da se povuče.

Kal je rekao da je odluka Moskve da suspenduje, a ne da se povuče, pokazatelj da preduzeti korak neće uticati na američku administraciju.

„Da budem iskren, Rusija nije u poziciji da učestvuje u neograničenoj trci u nuklearnom naoružanju. Oni za to nemaju novca, posebno s obzirom na teret koji je rat stavio na vojsku i sankcije za kontrolu izvoza. Mislim da je ovo način da (ruski predsjednik Vladimir Putin) napravi neke retoričke naslove. On praktično ne mijenja situaciju“, rekao je Kal.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:14h

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Skip to content