SAD poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa; Moskva i Kijev dogovorili razmjenu djece odvojene od svojih porodica

Radio Titograd

25.04.2024, 07:17h

2 min

Foto:Guliver

 

Udari ukrajinskih dronova na ruska skladišta goriva i čeličanu. Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele veliko uporište ukrajinskih trupa na periferiji Časov Jara. Rusija i Ukrajina dogovorile razmjenu djece odvojene od svojih porodica. Džo Bajden potpisao zakon o vojnoj pomoći Ukrajini. SAD potvrdile da su već poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa.

SAD već poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga, koje su tajno obezbijedile SAD, potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je bilo dio paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsjednik SAD Džo Bajden u martu i stiglo je ovog mjeseca.

Oni su već korišćeni bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji.

SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije, djelimično zbog zabrinutosti zbog kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Međutim, navodi se da je Bajden u februaru tajno dao zeleno svjetlo za slanje sistema dugog dometa, koji može da ispaljuje rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

SAD nisu to najavile na samom početku kako bi održale operativnu bezbjednost Ukrajine na njihov zahtjev, rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Nije jasno koliko je oružja već poslato, ali američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da Vašington planira da pošalje još.

Rakete dužeg dometa prvi put su korišćene prošle nedjelje da pogode ruski aerodrom na Krimu, prenijela je agencija Rojters neimenovanog američkog zvaničnika.

Nove rakete su takođe korišćene u napadu na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

Rjabkov: Ako se u Poljskoj pojavi NATO nuklearno oružje, gađaćemo ga

NATO nuklearno oružje u Poljskoj biće jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

“Potezi u ovom pravcu neće donijeti veću bezbjednost (za Poljsku ili druge nacije koje imaju takvo oružje)“, citirao je Tas Rjabkova.

Napadi dronovima

Ukrajinski dronovi pogodili su energetske objekte u ruskoj Smolenskoj oblasti, saopštile su tamošnje vlasti. Izvor ukrajinskih obavještajnih službi rekao je da Kijev nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbjeđuje gorivo ruskoj vojsci.

Kijev tvrdi i da su ukrajinske bespilotne letjelice pogodile i oštetile veliku rusku čeličanu u regionu Lipecka.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su ruske snage uništile pogon za proizvodnju dronova.

Moskva navodi i da su ruske trupe zauzele veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jara, koji je već pod ruskom kontrolom.

Predsjednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon koji obezbjeđuje 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini.

Ruska komesarka za prava djeteta Marija Lvova Belova kaže da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmjeni djece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između dvije zemlje.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content