SAD nijesu spremne da skinu Kubu sa crne liste

Radio Titograd

24.03.2023, 08:10h

2 min

Foto:Ria novosti

SAD nijesu spremne da skinu Kubu sa crne liste zemalja koje podržavaju terorizam, izjavio je juče u Vašingtonu šef američke diplomatije Entoni Blinken.

“Ne planiramo da je (Kubu) uklonimo sa liste”, rekao je Blinken tokom odgovaranja na pitanja pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa kojim dominiraju republikanci.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp okončao je politiku otvorenosti prema Kubi koju je pokrenuo njegov prethodnik Barak Obama i vratio je Kubu na crnu listu u januaru 2021. godine, podsjeća agencija Frans pres (AFP).

Po dolasku u Bijelu kuću 2021. godine, predsjednik Džozef Bajden je obećao da će preispitati američku politiku prema Kubi, ali je njegova retorika promijenjena poslije antivladinih protesta na Kubi u julu 2021.

Pored crne liste za podršku terorizmu, Kuba se pojavljuje na još jednoj crnoj listi zemalja gdje je ugrožena vjerska sloboda.

Uprkos tome, dvije zemlje su nastavile razgovore o međunarodnom kriminalu i pitanjima migracija.

Američka delegacija na visokom nivou nedavno je posjetila Kubu.

Vašington i Havana nastavili su razgovore na temu migracija 2022. godine u pozadini rekordne emigracije Kubanaca, posebno u SAD.

Američka ambasada u Havani nastavila je početkom januara izdavanje viza za Kubance koji žele da se nasele u SAD.

Međutim, normalizacija odnosa sa komunističkim Kubom još nije na dnevnom redu američke diplomatije.

Blinkenov republikanski prethodnik Majk Pompeo je u januaru 2021. naglo vratio Kubu na listu državnih sponzora terorizma, što ozbiljno otežava strane investicije, jer kompanije rizikuju pravne posljedice u Sjedinjenim Državama.

Iran, Sjeverna Koreja i Sirija su jedine druge zemlje na listi.

Pompeo nije povezao Kubu ni sa jednim nedavnim terorističkim akcijama, ali je ukazao na odbijanje Havane da izruči vođe Nacionalne oslobodilačke armije Kolumbije (ELN) tadašnjoj desničarskoj vladi u Bogoti.

Kolumbija, koju sada predvodi prvi ljevičarski predsjednik Gustavo Petro, nastavila je razgovore sa ELN i pristala da prizna tu grupu kao političku organizaciju.

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Skip to content