SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja, postoje druge opcije; Netanjahu: Nećemo podleći rastućem pritisku

Radio Titograd

28.03.2024, 07:19h

2 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije. Redžep Tajip Erdogan poručio je da treba pojačati pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće da se povinuje rastućem međunarodnom pritisku.

Šta se dešavalo juče

Izraelska vojska djeluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu – u Kan Junisu i Rafi, gdje su, kako kažu, glavna sjedišta Hamasa.

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte, dok palestinski mediji izvještavaju o desetinama mrtvih i ranjenih u Rafi, gradu na jugu Gaze, gdje se sklonilo skoro dva miliona civila.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je da neće da podlegne rastućem međunarodnom pritisku za okončanje rata u Gazi.

Reagovao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je poručio da treba pojačati pritisak na Izrael da se pridržava rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

Izrael je opozvao svoje pregovarače iz Dohe nakon što su razgovori o privremenom primirju u Pojasu Gaze došli u ćorsokak zbog, kako kažu, zahtijeva Hamasa.

Stejt department ne misli da su pregovari o oslobađanju talaca sa Izraelom i Hamasom završeni, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je na brifingu za novinare rekao da Vašington smatra da “postoji mogućnost da se pregovori o taocima nastave”.

Hamas traži prekid slanja pomoći iz vazduha, jer je, kako kažu, 18 Palestinaca poginulo pokušavajući da prikupe humanitarnu pomoć bačenu iz aviona.

Nastavlja se razmena vatre između izraelske vojske i Hezbolaha.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content