SAD i Rusija razmijenili zatvorenike: Oslobođen bivši američki marinac

Radio Titograd

27.04.2022, 16:54h

3 min

Rusija je oslobodila američkog veterana Trevora Rida u okviru razmjene zatvorenika sa Sjedinjenim Državama koje su iz zatvora pustile osuđenog ruskog trgovca drogom koji je služio dugu kaznu u Americi, objavile su dvije zemlje, javlja Gals Amerike.

Iznenadna razmjena zatvorenika, za koju američki zvaničnici kažu da je rezultat višemjesečnih teških i promišljenih napora, obavljena je u trenuku kada su odnosi SAD i Rusije na najnižem nivou proteklih decenija, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

– Danas, naše molitve su uslišene i Trevor je na putu u Sjedinjene Države – saopštila je porodica bivšeg američkog marinca koji je u ruskom zatvoru proveo gotovo tri godine.

Američki predsjednik Džo Bajden, koji se prošlog mjeseca sastao u Vašingtonu sa Ridovim roditeljima, pozdravio je njegovo oslobađanje i naveo da su “pregovori koji su nam omogućili da Trevora vratimo kući zahtijevali teške odluke koje ne shvatam olako”.

Bajden nije saopštio više detalja o pregovorima. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je razmjenu opisalo kao “rezultat dugotrajnog pregovaračkog procesa”.

Mnogi drugi Amerikanci i dalje su u zatvoru u Rusiji, a među njima su košarkaška zvezda Britni Grajner i Pol Vilan, takođe bivši marinac.

Rid, bivši marinac iz Teksasa, uhapšen je u leto 2019. godine, nakon što su ruske vlasti navele da je napao policajca u vozilu, na putu do policijske stanice i da je bio pijan. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora. Ridova porodica tvrdila je da je nevin, a američka vlada isticala je da je neopravdano pritvoren i izražavala zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Sjedinjene Države pristale su da oslobode Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je služio 20-godišnju zatvorsku kaznu u Kontektikatu po optužbi za krijumčarenje kokaina u SAD. Uhapšen je u Liberiji 2010. godine i izručen Americi.

Rusija je godinama tražila da se Jarošenko oslobodi, dok je istovremeno odbijala zahteve visokih američkih zvaničnika da iz zatvora pusti Rida čije zdravlje se proteklih mjeseci, prema tvrdnjama njegove porodice, pogoršalo.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za agenciju Asošijeted pres da je Ridov slučaj bio “najveći prioritet” za Bajdenovu administraciju, između ostalog i zbog njegovog zdravlja. Ridova porodica saopštila je da je imao i tuberkolozu.

– To je bila teška odluka, ali mislimo da je vrijedjela – rekao je zvaničnik.

Zatvorenici su razmijenjeni u jednoj evropskoj zemlji. Iako zvaničnici nisu naveli gdje, nekoliko sati uoči razmjene na vebsajtima za praćenje komercijalnih aviona identifikovan je avion ruske federalne službe bezbjednosti na putu za Ankaru. Američki Ured za zatvore je tokom noći apdejtovao svoju internet stranicu, prema kojoj Jarošenko više nije u pritvoru.

Rid je na putu za SAD, u pratnji Rodzera Kartsensa, specijalnog predsjedničkog izaslanika za pitanja taoca.

Američka vlada obično ne podržava slične razmjene zatvorenika zato što strahuje da bi to moglo da ohrabri strane vlade da zatvaraju Amerikance da bi iznudile ustupke, i da bi izbjegla izjednačavanje neopravdano pritvorenih Amerikanaca – među kojima je i Rid – i kriminalaca koji su osuđeni poslije adekvatnog sudskog procesa.

U ovom slučaju, američki zvaničnik je rekao da je sporazum imao smisla dijelom i zato što je Jarošenko već odslužio dugu zatvorsku kaznu, koja je sada skraćena.

Ridova porodica se zahvalila Bajdenu “zato što je donio odluku da Trevora vrati kući”, kao i drugim zvaničnicima administracije i Bilu Ričardsonu, bivšem američkom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama koji je otputovao u Moskvu prije početka rata u Ukrajini u pokušaju da obezbijedi Ridovo oslobađanje.

Razmjena neće neposredno uticati na slučajeve drugih pritvorenih Amerikanaca u Rusiji. Među njima su Grajner, koja je pritvorena u februaru, nakon što su vlasti saopštile da su u njenoj torbi pronašle proizvod od kanabisa, i Vilan koji je pritvoren po optužbama za špijunažu za koje njegova porodica kaže da su lažne.

Američki zvaničnici tvrde da je Vilan neopravdano pritvoren, dok je Bajden u srijedu poručio da “nećemo stati dok se Pol Vilan i drugi ne pridruže Trevoru u voljenim rukama porodice i prijatelja”.

Izvor:Dan

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content