SAD će proglasiti Vagner grupu međunarodnom kriminalnom organizacijom

Radio Titograd

21.01.2023, 08:46h

2 min

Foto:Guliver

SAD će rusku Vagner grupu, za koju se vjeruje da ima hiljade plaćenika u Ukrajini, označiti “transnacionalnom kriminalnom organizacijom”.

Takođe će sljedeće sedmice uvesti nove sankcije grupi i njenoj mreži podrške, saopštila je Bijela kuća.

“Grupa čini zvjerstva i kršenje ljudskih prava u Ukrajini i drugdje”, rekao je portparol nacionalne sigurnosti Džon Kirbi novinarima u petak.

Dodao je da sada u Ukrajini ima oko 50.000 Vagnerovih plaćenika.

Nova oznaka omogućit će američkoj vladi da primijeni šire sankcije protiv paravojne grupe, koja je takođe djelovala u Siriji, Libiji i Centralnoafričkoj Republici, između ostalih žarišta.

Prema Kirbiju, otprilike 80 posto Wagnerovih trupa raspoređenih u Ukrajinu izvučeno je iz zatvora.

Dodao je da je grupa postala rival redovnim ruskim vojnim snagama i da SAD vjeruju da “rastu tenzije” između ruskih zvaničnika i Vagnerovog kontroverznog osnivača, biznismena i saveznika Vladimira Putina Jevgenija Prigožina.

Kirbi je rekao da fotografije američkih obavještajnih službi prikazuju ruske željezničke vagone kako ulaze u Sjevernu Koreju, gdje su navodno pokupili pješadijske rakete i projektile za kasniju upotrebu od strane Vagnerovih snaga.

“Neumorno ćemo raditi na identifikaciji, ometanju, razotkrivanju i ciljanju onih koji pomažu Vagneru”, poručio je Kirbi.

SAD vjeruju da je promet oružja iz Sjeverne Koreje u suprotnosti sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Obavještajni podaci su sada proslijeđeni panelu Vijeća sigurnosti koji je odgovoran za sankcije Sjevernoj Koreji.

“Očekujemo da će [Wagner] nastaviti primati sjevernokorejske sisteme oružja”, rekao je Kirbi. “Očigledno osuđujemo postupke Sjeverne Koreje i pozivamo Sjevernu Koreju da odmah prekine ove isporuke Vagneru i idemo dalje poduzimanjem mjera protiv samog Wagnera.”

Od Prigožina je zatraženo da reaguje na Kirbijeve komentare, ali se nije direktno osvrnuo na američke optužbe, prenosi Rojters.

SAD ne vjeruju da su isporuke oružja iz Sjeverne Koreje imale značajan uticaj na borbe u Ukrajini, gdje je privatna vojska nedavno bila uvelikoj mjeri posvećena naporima Rusije da zauzme grad Bakhmut na istoku zemlje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 23:01h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:57h

Sport, top2

25.03.2023. u 22:53h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 22:06h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:48h

Titogradske vijesti, top2

25.03.2023. u 21:41h

Skip to content