Sačuvajmo spomenike – tako ćemo se najbolje odužiti našim precima koji su nam sačuvali slobodu

Radio Titograd

30.08.2023, 11:27h

2 min

Foto:UBNOR I ANTIFAŠISTI VIDROVANA

U MZ „Vidrovan“ u Nikšiću nalazi se centralni spomenik podignut 1966. godine palim borcima u NOR-u 1941-1945, žrtvama fašističkog terora i borcima poginulim od 1912-1918 godine.

“Na platou oko spomenika postavljeno je osam jednakih mermernih ploča sa urezanim imenima poginulih boraca. Spomenik je vremenom propadao i sada je u veoma lošem stanju, pojedini kameni blokovi su se razdvojili jedan od drugog, slova su izblijeđela i pokrivena mahovinom, a pojedini djelovi blokova su i slomljeni. UBNOR i antiofašisti Nikšića sa svojim Mjesnim udruženjem iz Vidrovana u više navrata su se obraćali nadležnim institucijama da pomognu u saniranju i restauraciji ovog spomenika, dosada bezuspješno”, navodi se u saopštenju UBNOR-a i Antifašista Vidrovana.

Pošto se spomenik nalazi u centru MZ „Vidrovan“, okolo se nalaze OŠ „Ivan Vušović“, Apoteka, Zdravstvena ambulanta, Pošta, prostorije Mjesne kancelarije, što će reći izložen je svakodnevno pogledima i porugama onih kojima ovaj spomenik nije na srcu, članovi UBNOR-a i antifašista iz Vidrovana samoinicijativno su pokrenuli uređenje i čišćenje okoline spomenika. Očišćene su fuge na postolju, ukolnjeno je nisko rastinje pored spomenika i posut otrov na korov koji izrasta između fuga i oštećuje kompoziciju spomenika.

“Imena poginulih na pločama su izblijeđela i ne mogu se pročitati pa ovim putem još jednom apelujemo na nadležne da preduzmu neophodne mjere za sanaciju ovog spomen-obilježja”, dodaju u saopštenju.

Ističu da pomenuti spomenik simbolizuje antifašističku borbu, otpor otimačima slobode, čuva od zaborava legendarne borce koji hrabrošću smrt pobijediše.

“U ovom kraju uvijek je bilo tako, jer žrtvovanje za slobodu domovine najviša je čast i obaveza”, ocjenjuju.

Iz UBNOR-a i Antifašista Vidrovana poručuju da je, za sve borce i antifašiste tako bilo i tako će ostati.

“Nadamo se da tako misle i ovi koji danas odlučuju o tome hoćemo li sačuvati spomenike ili ih prepuštiti zaboravu i propadanju. Uz ovih nekoliko fotografija još jednom apelujemo – Sačuvajmo spomenike – tako ćemo se najbolje odužiti našim precima koji su nam sačuvali slobodu”, zaključuju u saopštenju.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Skip to content