“Ružno pače Italije”: Grad na lošem glasu koji se protiv političara i nepravde bori humorom

Radio Titograd

14.05.2022, 07:14h

2 min

Foto:Shutterstock

“Ružno pače Italije” nadimak duguje lošim stranama industrijskog razvoja, rafinerijama nafte, kao i tome što su okolni gradovi ljepši. Nije mu pomogao ni Camp Darby, američka vojna baza koja je pronašla svoje mjesto upravo u Livornu. Zbog loše reputacije mnogi turisti koji samo protutnje ulicama ne primijete da se radi o gradu kulture s lijepom obalom u kojem su Mediči, kada su osnovali grad početkom 16. vijeka, omogućili pridošlicama slobodu djelovanja i kreativne umjetničke poslove.

Narednih vjekova Livorno je postao popularno ljetnje odredište italijanskog visokog društva. Sve do Drugog svjetskog rata grad je bio dom nekih od prvih italijanskih ljetovališta, koje je redovno posjećivalo italijansko visoko društvo te je imao brojne turističke sadržaje uključujući hotele i zabavni park s ranom verzijom bioskopa. Zlatno doba završilo je napadima u Drugom svjetskom ratu, kada je Livorno bio jedan od najjače bombardovanih italijanskih gradova. Izgledu grada nije pomogla ni racionalistička arhitektura zbog koje je neuglednim zgradama dodatno narušen istorijski izgled.

Mario Kardinali, osnivač i glavni urednik lokalnog satiričnog časopisa napominje kako je Livorno stvorila i naselila Firenca služeći se izrazito liberalnim zakonima nazvanima Livornine, koji su dopuštali stranim trgovcima, ali i prognanicima te zločincima, izuzev ubica, da se nastane u gradu kako bi se podstakao njegov rast.

Foto: Shutterstock

“Livorno je vrlo netoskanski u nedostatku poštovanja prema političkom autoritetu i crkvi, što izražava kroz humor”, rekao je Kardinali navodeći kao jedan od razloga mješavinu kultura, koja je uključivala Jevreje, Grke i Holanđane. Narod Livorna nije uspio da razvije tipično srednjovjekovno poštovanje prema autoritetu koje drugi Toskanci jesu – i koji to izražavaju kroz humor čiji je glasnik upravo Vernacoliere, poznat širom zemlje po političkim alegorijama i stripovima koji kritikuju Crkvu, golotinju i vulgarnosti.

 

“Jedno od nasledstva multikulturalne istorije grada, koje drugi toskanski gradovi nemaju je i duboka tolerancija prema različitim religijama i kulturama“, napomenuo je Mario Kardinali, a njegovu tvrdnju najbolje je da provjerite sami i kada sljedeći put odlučite da posjetite Toskanu pružite priliku i italijanskom ružnom pačetu.

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:55h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:43h

Sport, Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:29h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 23:21h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:45h

Titogradske vijesti, top2

22.05.2022. u 22:19h

Skip to content