Ruski sud proglasio LGBT pokret ekstremističkim

Radio Titograd

30.11.2023, 14:46h

2 min

foto-pixabay

Ruski Vrhovni sud presudio je da je LGBT pokret “ekstremistički”, a taj potez će, prema upozorenjima iz organizacija za zaštitu ljudskih prava, omogućiti Rusiji još jači pristisak na gej i transrodne osobe.

Rusko ministarstvo pravosuđa zatražilo je 17. novembra od Vrhovnog suda zemlje da proglasi nešto što naziva “međunarodnim LGBT društvenim pokretom”- “ekstremističkom” organizacijom, utjerujući strah u LGBT zajednicu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ministarstvo je u saopštenju u kome je najavilo tužbu navelo da su vlasti identifikovale “znakove i manifestacije ekstremističke prirode” u “aktivnostima LGBT pokreta” u Rusiji, uključujući “podsticanje društvene i vjerske nesloge”.

Nakon saslušanja iza zatvorenih vrata, Vrhovni sud je 30. novembra saopštio da je odobrio zahtjev Ministarstva da se “međunarodni LGBT društveni pokret” označi kao ekstremistički, čime se zabranjuju njegove aktivnosti u Rusiji.

Ruske organizacije za ljudska prava zatražile su od Vrhovnog suda da odbije taj zahtjev upozoravajući da je “nemoguće nazvati grupu ljudi ‘društvenim pokretom’ samo zato što su ujedinjeni nekim ličnim karakteristikama .”

Ovaj potez predstavlja najnoviji i najdrastičniji korak u decenijskom suzbijanju prava LBGT osoba u Rusiji pokrenutom pod predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je “tradicionalne porodične vrijednosti” postavio kao temelj svoje vladavine.

Neki LGBT aktivisti strahuju da će ekstremistička oznaka biti meta za bilo kojeg člana zajednice, bez obzira na njihovu uključenost u LGBT organizacije.

Igor Kočetkov, aktivista koji je na čelu organizacije pod nazivom Ruska LGBT mreža, izjavio je ranije da će LGBT organizacije biti prisiljene zatvoriti se, otići u ilegalu ili raditi iz inostranstva ukoliko se Sud složi s Ministarstvom pravosuđa.

“Pravna aktivnost LGBT organizacija i inicijativa u Rusiji postaće nemoguća”, rekao je u postu na Telegramu 17. novembra, na dan kada je rusko Ministarstvo podnijelo svoj slučaj Vrhovnom sudu.

Prema ruskom zakonu o ekstremizmu, koji je donesen 2002, svaka označena organizacija zapravo je zabranjena, a ta mjera je tokom godina mijenjana i pooštrena.

Ostale grupe koje su smatrane ekstremističkim uključuju Fondaciju za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, Jehovine svjedoke i, odnedavno, Metu, matičnu kompaniju Facebooka.

Ukidanje prava LGBT osobama u Rusiji počelo je prije deceniju.

Kremlj je 2013. usvojio prvi zakon koji ograničava LGBT prava, poznat kao zakon o “gej propagandi”, zabranjujući svako javno prikazivanje “netradicionalnih seksualnih odnosa” među maloljetnicima.

Putin je 2020. progurao ustavnu reformu kako bi svoju vlast produžio za još dva mandata, a koja takođe zabranjuje istopolne brakove.

Nakon što je pokrenulo invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Kremlj je pojačao svoju retoriku o zaštiti “tradicionalnih vrijednosti” od onoga što je nazvao “degradirajućim” uticajem Zapada.

Iste godine, vlasti su usvojile zakon kojim se zabranjuje propaganda “netradicionalnih seksualnih odnosa” među odraslima.

Još jedan zakon usvojen 2023. godine zabranjuje medicinsku promjenu pola, kao i promjenu pola u dokumentima i javnim evidencijama.

Takođe, izmijenjen je Porodični zakonik Rusije, koji promjenu pola navodi kao razlog za poništenje braka i zabranjuje onima koji su promijenili pol da postanu hranitelji ili usvojitelji.

Izvor:

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content