Ruske trupe ušle u bazu u kojoj su američki vojnici: Zbog drame u Nigeru oglasio se američki ministar odbrane

Radio Titograd

03.05.2024, 15:40h

2 min

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su “ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi“.

Oficiri vojske koji su na vlasti u Nigeru zatražili su od SAD da povuku skoro 1.000 vojnika iz zemlje, koja je do prošlogodišnjeg puča bila ključni partner u borbi Vašingtona protiv pobunjenika koji su ubili hiljade i raselili milione ljudi, prenosi Rojters.

Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin izjavio je juče da su vojnici dvije zemlje u različitim kompleksima i da američki vojnici nisu u opasnosti. Ostin je na konferencija za novinare u Honoluluu rekao da je uvijek fokusiran na bezbjednost i zaštitu vojnika.

„Trenutno ne vidim veći problem ovdje kada je riječ o zaštiti naših snaga“, naveo je Ostin.

On je izjavio da američke snage u Nigeru nisu u problemu, kao i da su „ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi“.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, koji je želio da ostane anoniman, rekao je Rojtersu da se ruske snage ne miješaju sa američkim trupama, već da koriste poseban hangar u vazdušnoj bazi 101, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma “Diori Hamani” u Nijameju, prijestonici Nigera.

Ovaj potez ruske vojske dovodi u dodir američke i ruske trupe u trenutku kada je vojno i diplomatsko rivalstvo dvije zemlje sve oštrije zbog sukoba u Ukrajini, a takođe postavlja pitanja o sudbini američkih baza u Nigeru nakon povlačenja vojnika.

„(Situacija) nije sjajna, ali je kratkoročno izvodljiva”, rekao je zvaničnik američkog Ministarstva odbrane.

U Pentagonu je za medije potvrđeno da ruske snage ostaju u istoj bazi u Nigeru sa američkom vojskom dok SAD ne povuku svoj kontingent iz te afričke zemlje.

Pored predstojećeg odlaska iz Nigera, američke trupe su nedavno napustile i Čad, dok su francuske snage napustile Mali i Burkinu Faso. Istovremeno, Rusija nastoji da ojača odnose sa afričkim državama, predstavljajući se kao prijateljska zemlja bez kolonijalnog nasleđa na tom kontinentu, navodi Gardijan.

Američki zvaničnik je izjavio da su vlasti Nigera saopštile administraciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena da će oko 60 ruskih vojnika biti u Nigeru.

Izvor: Agencije/Nova

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content