Rusija u UN pozvala na humanitarni prekid vatre

Radio Titograd

14.10.2023, 08:35h

2 min

Foto:Guliver

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja pozvao je na “ humanitarni prekid vatre” u pojasu Gaze i Izraelu, optužujući SAD za situaciju na palestinskoj teritoriji.

“Ubijeđeni smo da Savjet bezbijednosti mora djelovati kako bi se okončalo ovo krvoproliće i obnovili mirovni pregovori u cilju osnivanja palestinske države kako je već odavno planirano”, rekao je ambasador Rusije sinoć posle zatvorenog sastanka Savjeta bezbijednosti UN o humanitarnoj situaciji u Gazi koja je pod opsadom.

On je naveo da se u ponuđenom nactu rezolucije poziva na puno poštovanje humanitarnog prekida vatre i neometanu humanitarnu pomoć i osuđuje svo nasilje i svi akti terorizma.

Tekst nacrta u koji je imala uvid agencija AFP poziva na ”hitno, trajno i potpuno poštovan humanitarni prekid vatre”.

Uz to se “oštro osuđuju sva nasilja i neprijateljstva protiv civila i svi akti terorizma”, ali se ne imenuje Hamas.

SAD su prije nekoliko dana pozvale SB UN da jasno osudi “gnusne terorističke akte” te palestinske islamske organizacije koja je 7.oktobra izvela napade bez presedana na Izrael.

Ruski ambasador je rekao da su neke zemlje članice pozitivnije reagovale na nacrt od drugih.

Ne navodeći detalje ambasador kritikovao je Zapad, a pogotovo SAD koji, kako je rekao “ snosi veliku odgovornost za neminovni rat na Bliskom istoku” i predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja je, kazao je, navela da “EU stoji uz Izrael, ali zatvara oči pred izraelskim udarima iz vazduha na civilnu infrastrukturu u pojasu Gaze”.

Savjet bezbijednosti je podijeljen po ovom pitanju, a posle sastanka ambasadori su bili oprezni u izjavama.

„Nacrt rezolucije se pojavio dva minuta prije sastanka Saveta i mislim da je za tako važno pitanje, kada smo već vidjeli uništavanje ljudskih života, potrebno vrijeme za konsultacije, ozbiljne konsultacije prokomentarisla je britanska ambasadorka Barbara Vudvor.

Kineski ambasdor u UN Džang Džun je rekao da je sve veći knsenzus o humanitaroj zabrinutosti i dodao da je otvoren za svaki napor koji će pomoći prekidu vatre.

“Na zahtev članova Saveta Brazil će nastaviti da blisko sarađuje sasvim delegacijama u pravcu jedinstvenog stava”, rekao je brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vieira čija zemlja predsjedava Savjetom u oktobru.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content