Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad još jednim selom u Donjecku; Poljska ograničava pomoć ukrajinskim izbjeglicama

Radio Titograd

11.06.2024, 07:39h

2 min

Foto:Guliver

 

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Staromajorska u Donjecku. U najnovijem ruskom udaru na Harkov ranjeno je najmanje osmoro ljudi. Poljski predsjednik Andžej Duda potpisao je izmjene zakona kojima se ograničava pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Moskva tvrdi: Rusija preuzela kontrolu nad još jednim selom u Donjecku

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad selom Staromajorska u Donjecku, saopštilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska nije potvrdila takav razvoj situacije na terenu u svom izvještaju koji je objavljen u ponedeljak uveče.

U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da napadnu kod Staromajorske i obližnjeg sela Vodjane, ali da su bili neuspješni.

Oba sela leže jugozapadno od glavnog grada oblasti koja je pod ruskom kontrolom.

Popularni ukrajinski ratni blog, DeepState navodi da su ruske trupe napredovale oko Staromajorske.

Najteže u Donjeckoj oblasti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon izvještaja Glanokomandujućeg vojske Oleksandra Sirskog, otkriva da je stanje na frontu najteže u Donjeckoj oblasti, a da je Sumska pod punom kontrolom odbrambenih snaga.

Navodi i da se nastavljaju ukrajinska protivofanzivna dejstva u Harkovskoj oblasti.

Međutim, portparol operativno-strateške grupe trupa “Horticija” Nazar Vološin, kaže da Rusi napreduju blizu glavne linije odbrane u Časovom Jaru.

Generalštab saopštava da je vojska uništila protivvazdušni raketni divizion S-400 i dva S-300 na Krimu.

I ruska strana saopštava da je pogodila ukrajinski “mig 29”.

Rusija je spremna da odgovori na udare po svojoj teritoriji i mislim da će ukrajinska avijacija prestati potpuno da postoji, poručio je zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije Vladimir Džabarov.

Intenzivirani su ruski vazdušni napadi na Harkov. U posljednjem je ranjeno najmanje osmoro ljudi, a strahuje se da su mnogi zatrpani ispod ruševina.

Od 1. jula finansiranje podrške Poljacima koji su prihvatili ukrajinske izbeglice biće moguće samo na osnovu dogovora sa lokalnim vlastima, predviđeno je izmenama zakona.

Između ostalog, zakon predviđa ukidanje jednokratne socijalne pomoći izbjeglicama u iznosu od 300 zlota, a predviđeni su i posebni osnovi za oduzimanje privremenih boravišnih dozvola.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

18:49h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content