Rusija hoće da pokupi ostatke američkog drona iz Crnog mora

Radio Titograd

15.03.2023, 17:03h

2 min

Patrušev (Foto: Guliver)

Rusija će pokušati da pronađe ostatke američkog drona za koji je SAD optužuju da ga je oborila u Crnom moru kod Ukrajine, rekao je danas sekretar ruskog Savjeta za bezbjednost Nikolaj Patrušev.

“Ne znam da li ćemo uspeti ili ne, ali treba pokušati. I mi ćemo to uraditi, nadam se, naravno, s uspjehom”, izjavio je on na ruskoj televiziji.

Patrušev je rekao da je jučerašnji incident još jedna potvrda direktnog američkog uključenja u sukob u Ukrajini.

Ruska vojska saopštila je juče da su dva njena lovca presrela američku bespilotnu letjelicu nad Crnim morem ali je dodala da je nijesu pogodili niti je oborili, suprotno onome što je Vašington saopštio. Američka vojska saopštila je prethodno da je ruski borbeni avion Su-27 oborio američku bespilotnu letjelicu Riper (Reaper) iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini.

Američke vlasti su zbog tog incidenta pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu u Stejt department. Američki ambasador u Moskvi je ruskoj diplomatiji uručio protestnu notu.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi izjavio je da su ranije ruski avioni presretali američke bespilotne letjelice, ali je dodao da je jučerašnji incident “nepromišljen i jedinstven” jer je doveo do gubitka drona, i da takvi incidenti povećavaju rizik od grešaka i nesporazuma. On je rekao da je dron letio u međunarodnom vazdušnom prostoru kada je ruski avion pogodio njegov propeler.

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ponovio saopštenje ruskog ministarstva odbrane da ruski avioni nijesu upotrebili svoje oružje da pogode američki dron. On je rekao da su rusko-američki odnosi na najnižem nivou, ali je dodao da Rusija nikad nije odbacila konstruktivni dijalog i da ga ne odbacije ni sada.

U Pentagonu američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je rusko presretanje dio “obrasca agresivnog, riskantnog i nebezbjednog djelovanja” ruskih pilota u međunarodnom vazdušnom prostoru. On je rekao da Rusi moraju da upravljaju svojim letjelicama na bezbjedan način.

Izvor.Beta

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content