Rusija: Grupa zvaničnika pokrenuli peticiju, traži Putinovu ostavku

Radio Titograd

13.09.2022, 12:30h

< 1 min

Foto:SHUTTERSTOCK

Desetine opštinskih zvaničnika iz Moskve i Sankt Peterburga pozvali su ruskog predsjednika Vladimira Putina da podnese ostavku u otvorenom pismu objavljenom u ponedeljak, prenosi Nova S.

Poziv ruskom predsjedniku da podnese ostavku dolazi usred tvrdnji o namještanju glasova na lokalnim i regionalim izborima ovog vikenda, kao i ogromnom napretku kijevskih snaga koji je predstavljao najveći korak do sada za invaziju Moskve na Ukrajinu.

Potpisnici pisma su se takođe izložili riziku da budu kažnjeni prema zakonima usvojenim ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, a koji zabranjuje gotovo svako antiratno neslaganje, prenosi Moskov tajms.

-Postupci predsjednika Putina su štetni za budućnost Rusije i njenih građana- navodi se u peticiji koju je na Tviteru podelila Ksenija Torstrem, zamenica okruga Semjonovski u Sankt Peterburgu.

“Tražimo ostavku Vladimira Putina na mesto predsednika Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju koje je prvobitno potpisalo 19 zvaničnika.

Pristigla su još 84 potpisa koje treba provjeriti, napisala je Torstrem.

Nezavisna organizacija za praćenje izbora Golos, prijavila je desetine slučajeva ubacivanja glasačkih listića, zastrašivanja, kupovine glasova i pogrešno evidentiranih glasova nakon što su kandidati Kremlja ostvarili odličan rezultat na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji.

U međuvremenu, ukrajinska kontraofanziva u sjeveroistočnom regionu Harkova dovela je do toga da su kijevske snage povratile oko 3.000 kvadratnih kilometara zemljišta koje je ranije držala Moskva.

Pozivi lokalnih zvaničnika da Putin podnese ostavku su se prvobitno pojavili prošle nedelje nakon što je Dmitrij Paljuga, poslanik iz okruga Smolninskoe u Sankt Peterburgu, pozvao Državnu dumu da sudi predsjedniku zbog optužbi za izdaju zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Paljuga je pozvan u policijsku stanicu zbog mogućih optužbi za “diskreditaciju” ruske vojske, ali je kasnije pušten.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Video hit dana,

21:51h

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Skip to content