“Rusija da prestane s vojnim napadima i povuče snage”

Radio Titograd

13.05.2022, 08:00h

< 1 min

Foto: TVCG

Ministar Krivokapić će, u odnosu na pitanje rata u Ukrajini, potvrditi da Crna Gora osuđuje rusku agresiju protiv Ukrajine i da se pridružuje pozivima Alijanse i saveznica Rusiji da prestane s vojnim napadima, da povuče snage i da se konstruktivno angažuje u traženju diplomatskog rješenja krize.

“U tom dijelu, izraziće nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama, te najaviti nastavak pružanja humanitarne, finansijske i vojne podrške ovoj državi. Šef diplomatije Krivokapić će se osvrnuti i na područje Zapadnog Balkana, a imajući u vidu da se reprekusije rata u Ukrajini osjećaju i u našem regionu. Naglasiće da aktuelna situacija nameće potrebu intenziviranja evropskog integracionog procesa”, navedeno je u platformi za posjetu ministra Krivokapića.

U pogledu sljedećeg Strateškog koncepta i pripreme sastanaka na vrhu, ministar Krivokapić će istaći očekivanje da dokument obuhvati sve izazove i rizike novog bezbjednosnog okruženja, uključujući i one koji nisu bile obuhvaćeni posljednjih Strateškim konceptom iz 2010. godine.

“Za Crnu Goru je važno da se potvrde tri ključna zadatka Alijanse, kao i da se istakne značaj saradnje između NATO i EU, sa konkretnim oblastima za zajedničko djelovanje, uključujući i u našem regionu. Ministar Krivokapić će u svom izlaganju pažnju posvetiti i potrebi da se bezbjednosna pitanja i globalni izazovi rešavaju kroz angažman sa partnerima širom svijeta, a koji dijele vrijednosti i principe Alijanse”, podvučeno je u tekstu platforme.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content