Rupa u depou otkrila rupu u bezbjednosnom sistemu

Radio Titograd

14.09.2023, 08:21h

2 min

Foto:CDM

Obijanje depoa Višeg suda u Podgorici je najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem. Sumnja se da je šest osoba umiješano u ovaj slučaj, poručeno je jasno nakon sjednice Biroa za operativnu koordinaciju BOK.

Ovom rečenicom je jasno potvrđeno da je nakon otkrivanje obijanje depoa u podgoričkom Višem sudu otkriven ogroman propust u cijelom bezbjednosnom sektoru Crne Gore.

 

Logično se nameće pitanje kako je moguće da je u centru Podgorice pred očima javnosti i nadležnih u Višem sudu neko uspio da iskopa tunel dug oko 30 metara.

“Neko je morao dati podatke krajnje tačke tunela, to je morao uraditi sa geodetskom aparaturom i instrumentima i pretpostavljam da je rađen sa ručnim alatom, bez upotrebe nekakvih savremenih pomagala kojima bi se to odradilo brže. Moja pretpostavka je da je to rađeno duži vremenski period možda i noću”, rekao je za TVCG sudski vještak građevinske struke Dragan Žarković.

Za iskopavanje tunela do Višeg suda vjerovatno je bilo potrebno mjesec do dva rada, tvrdi inženjer građevine i profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović.

On je odgovarajući na pitanje Vijesti da li postoji li mreža tunela ispod Podgorice rekao da uspod Podgorice postoji jedino kolektorska mreža, koja se zbog dimenzija ne može smatrati mrežom tunela…

“Tlo ispod Podgorice uglavnom sačinjavaju nevezani i vezani šljunkovi i pjeskovi. U ovakvom geološkom materijalu postoje prirodne kaverne, pećine i mreža manjih nepovezanih podzemnih kanala koji su uglavnom nastali ispiranjem sitnog pijeska. Kanalizacioni kolektori su uglavnom dimenzija do dva metra u prečniku, i oni čine glavnu kolektorsku mrežu u koju se ulivaju cijevi manjeg prečnika. Ostalo su mjestimični – izdvojeni podzemni objekti, kao što su pješački prolazi, spojeni podrumi susjednih zgrada i sično”, naglasio je on.

Šta se do sada zna

Ono što se do sada zna je da se šest osoba sumnjiči da su kopale tunel ispod Višeg suda u Podgorici, te da je policija pronašla kombi za koji postoji sumnja da su ga koristili osumnjičeni za obijane depoa u tom sudu.

Kombi je pronađen na teritoriji Podgorice.

Više medija je juče pozivajući se na nezvanične izvore objavilo da je iz obijenog depoa Višeg suda u Podgorici nestalo nekoliko pištolja.

Prije dva dana predsjednik Višeg suda Boris Savić je na konferenciji za novinare saopštio da iz depoa nije nestalo “gotovo ništa”.

Funkcioner Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, je juče saopštio da bi povodom ovog slučaja jedino primjereno bilo da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Nikola Terzić podnesu ostavke.

Nakon toga su iz Uprave policije reagovali i kazali da Službenici Uprave policije – Odsjeka za obezbjeđenje objekata i diplomatsko – konzularnih predstavništava, a koji su angažovani da unutar objekta stvore uslove za bezbjedan i nesmetan rad unutar zgrade Višeg suda, ne vrše obezbjeđenje depoa Višeg suda, niti imaju pristup prostorijama i ključevima od prostorija depoa.

Ovaj događaj je pokazao ozbiljan propust u koordinaciji i funkcionisanju sistema bezbjednosti. Javnost čeka zvanične odgovore od Službi bezbjednosti Crne Gore – ANB, MUP-a, Uprave policije…

A.O.

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content