Rudović: Briselu su potajno upućena rješenja kojima se želi politička kontrola nad Javnim servisom, evo i dokaza

Radio Titograd

29.05.2024, 15:35h

3 min

Neistina je sinoćnja tvrdnja kabineta premijera da sam saopštio “notornu neistinu” kada sam kazao da su, mimo znanja Ministarstva kulture i medije, Evropskoj komisiji poslati amandmani na medijske zakone i zahtjev da EK na njih da mišljenje, saopštio je Neđeljko Rudović, generalni direktor za medije u Ministarstvu kulture i medija.

“Saopštio sam apsolutnu istinu, što potvrđuje činjenica da Ministarstvo kulture i medija nikada zvanično nije upoznato sa sadržajem amandmana, ne zna ni kada su oni poslati EK, niti kada je EK odgovorila. Nikada Ministarstvu kulture i medija nije ni najavljeno da će amandmani biti definisani kao takvi i poslati na mišljenje Briselu.

Sve je to sprovedeno iza leđa nadležnog Ministarstva, na osnovu zakulisnih dogovora u uskom krugu. Ne samo Ministarstvo nadležno za medije, ignorisana je javnost, ignorisani su članovi radne grupe sa kojima smo zajedno radili. Potajno su Briselu upućena rješenja kojima se želi politička kontrola nad Javnim servisom i otežava položaj i poslovanje komercijalnih medija, čime se fundamentalno ugrožava medijski pluralizam”, naveo je Rudović i dodao:

“Kabinet premijera je, nakon što je decembra prošle godine htio da ukine stabilno i predvidljivo finansiranje Javnog servisa pa smo ih u poslednjem momentu ubijedili da odustanu, da ne narušavaju imidž države i da ne podrivaju evropske integracije Crne Gore, 11. marta poslao “komentare” na tekst zakona o Javnom medijskom servisu RTCG i zakona o AVM uslugama. Onda je 20. maja poslao “primjedbe” i “komentare” na “nacrte medijskih zakona”.

Predstavnici MKM, na čelu sa ministarkom Vujović, su im, na sastanku u kabinetu premijera prije tri mjeseca, predočili da bi se, idejama koje imaju, nanijela šteta medijskoj sceni i pravu građana da budu istinito i cjelovito informisani”, kaže on.

Nakon, kako dodaje, čvrstog stava MKM da je riječ o neprihvatljivim izmjenama, te objašnjenja da nas svakako čeka vrlo brzo rad na analizi radi utvrđivanja optimalnog modela za transposonovanje dvije nova uredbe EU (Digital services act i Media freedom act), te da je to prilika da se ideje kabineta nađu na stolu i testiraju u stručnoj i ukupnoj javnosti, krenulo se, kaže, u sabotiranje rada MKM i radne grupe u kojoj su bili predstavnici medijske zajednice, nezavisnih regulatora, Sindikata medija, NVO, pravosuđa i državnih institucija.

“Da li sam ja izrekao neistinu da nikada Ministarstvo kulture i medija nije zvanično upoznato sa amandmanima ili je kabinet premijera obmanuo javnost, iznoseći pritom uvredu na moj račun, vidi se upravo iz korespodencije na koju se poziva kabinet premijera i dokumenta koji je iz kabineta premijera poslat 20. maja (u prilogu).

Zahvaljujem Vasiliju Čarapiću, šefu poslaničkog kluba PES-a, što je i on dostavio dokument koji potvrđuje da amandmani nijesu poslati Ministarstvu kulture i medija”, zaključuje Rudović.

U nastavku fotografije iz priloga mejla koje je poslao Rudović.

.

.

.

 

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

06:47h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:44h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:40h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:37h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 06:32h

Titogradske vijesti, top1,

06:16h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:49h

Skip to content