Rožaje: Automobilske gume odložene na obalu rijeke Grahovača

Radio Titograd

25.11.2022, 07:02h

2 min

Foto: NVO Green Home

Iz rožajske Komunalne policiji ističu da će gume biti uklonjene. Šef Komunalne policije, Mensur Kalender kaže da su u potrazi za počiniocem ili počiniocima ovog prekršaja

Iz Nevladinog udruženja Green Home, koje se bavi zaštititom životne sredine, upozorili su na štetne posledice koju mogu izazvati otpadne sutomobilske gume koje su odložene na obalu rožajske rijeke Grahovača. Kako navode, gume su odbačene na oko dva kilometra od Rožaja prema selu Bašča,u blizini vikend naselja Grahovača.

“Ovakve slike nam najbolje opisuju koliko je loše stanje u oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Iako čak i važeći Zakon o upraljanju otpadom definiše da privredna društva ili preduzetnici koji proizvode ili unapređuju, obrađuju, prodaju ili uvoze gume imaju proširenu odgovornost i dužni su da organizuju poslove upravljanja otpadom koji nastaje od tih proizvoda, primjena ove zakonske odredbe očigledno ne postoji u praksi”, naglašavaju iz NVO Green Homa i ističu poražavajuću činjenicu da su u izvještaju o sprovođenju državnog plana upraljanja otpadom pojedina društva upisana u registar sakupljača otpadnih guma ali da nemaju informacije o njihovim aktivnostima.

“Iz ovoga se najbolje može vidjeti nemoć države i institucija koje ne znaju šta ko radi u ovoj oblasti. Pitanje upravljanja otpadnim automobilskim i drugim gumama je samo jedan segment iz oblasti upraljanja otpadom u Crnoj Gori koji nije regulisan, a koji kao posledicu ima ovakve ili slične slike širom zemlje”, poručuju iz NVO Green Home.

Foto: NVO Green Home

Iz rožajske Komunalne policiji ističu da će gume biti uklonjene. Šef Komunalne policije,Mensur Kalender kaže da su u potrazi za počiniocem ili počiniocima ovog prekršaja. Ističe da je u policiju privođeno na saslušanje nekoliko vlasnika vulkanizerskih radnji, ali da ipak nijesu uspjeli da otkriju počinioca ovog prekršaja u Grahovači.

“U saradnji sa Komunalnim preduzećem gume ćemo brzo ukloniti. U ovaj slučaj uključena je policija ali nismo mogli da dođemo do podataka o prekršiocu kako bi protiv njega pokrenuli prekršajni postupak. Ipak, radićemo aktivno kako bi otkrila počinioca”, istakao je Kalender.

Problem i zastoji saobraćaja na putu Rožaje –Dračenovac

Mensur Kalender ističe da česti zastoji saobraćaja na magistralnom putu Rožaje –Dračenovac, na kojem se izvode radovi, dovode do toga da građani otpad ostavljaju na najpodesnija mjesta i to pod okriljem noći.

“Zbog radova na magistralnom putu često dolazi do zabrane saobraćaja, pa mnogi građani otpad ne mogu da odvezu na gradsku deponiju. Međutim, u noćnim satima kada je magistrala prohodna oni, umjesto na smetlište otpad ostavljaju pored magistrale i stvaraju deponije”, kaže Kalender, ističući da zbog brojnih obaveza Komunalna policija ne može dovoljno da se posveti ovakvim problemima.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:33h

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:24h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2022. u 22:21h

Skip to content