Rmandić: Nije moguće u svakoj školi obezbijediti policajca, građani da budu savjesni i odgovorni

Radio Titograd

07.05.2023, 14:36h

2 min

Foto:CDM

Nezavisan sindikat policije Crne Gore stalno ukazuje na problem nedovoljnog broja službenika policije, zbog čega i nemamo školskog policajca, koji je nekada postojao, kao institucija u našim školama. Ovo je pitanje koje duže vrijeme traje, ali je sada, posebno, aktuelno zbog tragičnih događaja u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu i potom u Mladenovcu. Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Crne Gore Igor Rmandić, gostujući u emisiji Novsko jutro, kazao je da su ponudili rješenja za koje misle da su prihvatljiva i za društvo i službu:

” U ovom momentu mislim da nije moguće u svakoj školi obezbijediti školskog policajca. Ako postavimo čovjeka da bude u ulozi školskog policajca, napravićemo manjak službenika policije na drugim radnim mjestima. Mnogo je mjesta, gdje mogu da se počine prekršaji nisu to samo školska dvorišta i teško je ispratiti sve. Policija radi sve što je u njenoj moći, sa ovim snagama koje imamo. To su nadljudski napori kolega, gdje pokušavaju da obezbijede miran i bezbjedan život za sve građane ovog društva. Ono što tražimo i molimo od građana više razumijevanja i pomoći u smislu sopstvenog ponašanja da ne prave prekršaje, budu savjesni i odgovorni i pomognu kada uoče prekršaj da prijave policijskom službeniku. To je odgovorno ponašanje. Prijavljivanjem nepravilnosti, prekršaja, krivičnih djela, bilo kojeg devijantnog ponašanja, ljudi štite sami sebe, štite svoju porodicu i stvaraju mirniji i bezbjedniji ambijent za život”, kazao je Rmandić.

Rmandić je uzroke za neprihvatljivo ponašanje mladih, objasnio kroz ulogu medija, društvene zajednice i obrazovanja. U cilju povećanja svijesti kod mladih neophodno je da se uključi kompletno društvo, kako bi predupredili sve devijantne pojave.

Sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi HN potpisaće Memorandum o saradnji na polju afirmacije humanih vrijednosti, motivacije, organizacije edukativnih radionica u školama i drugih oblika društveno- korisnog rada.

Četvrta Memorijalna akcija

Sve je više mladih u Memorijalnim akcijama Dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje sindikalna organizacija koja je posvećena policajcu Milutinu Lekoviću Leki, kao opomena da se nikada više i nigdje ne ponovi.

Pripadnik granične policije Milutin Leković Leka, ubijen je na radnom zadatku 15. decembra 2019. godine. Četvrta Memorijalna akcija u saradnji sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi HN, biće održana u subotu, 13. maja. Porodica i kolege će u 9:30 tradicionalno položiti vijenac na spomen obilježje na mjestu gdje je Milutin ubijen u Igalu. Akcija darivanja krvi biće održana u Plavom salonu Bolnice Meljine od 10 do 15 časova.

Svake godine akcija je sve masovnija, učestvuju kolege iz zemlje i inostranstva, kao i građani Herceg Novog. Da se nikad ne zaborave ubistva Milutina Lekovića i mladog sugrađanina Jovana Kosaća, kome je takođe posvećena Memorijalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi svake godine, u septembru.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 07:50h

Skip to content