Ren jača pluća i uništava bakterije

Radio Titograd

14.12.2023, 06:28h

< 1 min

Foto:Pixabay

Ren je poznat po svom oštrom ukusu i mirisu. Koristi se širom svijeta hiljadama godina, obično kao začin, ali i u medicinske svrhe.

Ovaj korijen sadrži više jedinjenja koja čuvaju zdravlje i preveniraju i teška oboljenja. A budući da smo usred sezone virusnih i bakterijskih infekcija, ren treba konzumirati svakodnevno jer suzbija upale i jača pluća.

Poznato je da konzumiranje rena izaziva peckanje u sinusima, nosu i grlu. Iz tog razloga, često se koristi za ublažavanje prehlade i problema sa disanjem.

Jedna studija koja je obuhvatila preko 1.500 ispitanika otkrila je da je ren skoro podjednako efikasan u terapiji akutne infekcije sinusa i bronhitisa kao i konvencionalni antibiotici. Zato ga treba jesti i preventivno.

A ako već imate neku respiratornu infekciju, obavezno uvrstite ren u ishranu. Dovoljno je pojesti dvije do tri kašičice rena dnevno. Alil izotiocijanat, ulje koje se oslobađa kada se sječe korijen rena, može imati moćna antibakterijska svojstva.

Studije sugerišu da se može boriti protiv niza opasnih bakterija, uključujući ešerihiju, helikobakteriju i salmonelu.

Ren ima i diuretička svojstva, što znači da pomaže u podsticanju mokrenja. Ovo je važno za redovno izbacivanje toksina iz tijela. Samim tim pospješuje se i izbacivanje bakterija iz bešike i mokraćnih kanala.

Ne čudi što se ren češće konzumira u zimskom nego u ljetnjem periodu, jer tad jedemo masniju i kaloričniju hranu. A da bi se ona brže i lakše svarila, pomoći će nam ren. Ren je dio grupe koja se zove holagogi, jer pokreće žučnu kesu da oslobađa žuč, ključni aspekt procesa varenja.

Još jedna velika zdravstvena korist od rena je to što, zahvaljujući pomenutom alil izotiocijanatu ubrzava metabolizam i time pospešuje mršavljenje.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content