Reagovali na izjavu Abazovića: Zaposleni u sudu nisu odgovorni za bezbjednosne propuste, predstavnici Vlade boravili u depou bez dozvole

Radio Titograd

13.09.2023, 17:04h

2 min

Povodom izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, nakon obilaska prostorija Višeg suda “da je neko iz Višeg suda morao biti uključen u ove aktivnosti, jer se početak kopanja tunela poklapa sa početkom renoviranja zgrade suda”, te da će tražiti odgovornost predstavnika ove institucije, reagovali su iz Višeg u Vrhovnog suda u zajedničkom saopštenju.

Imaju potrebu da, kako ističu u saopštenju, reaguju i konstatuju da olako iznošenje ozbiljnih optužbi bez ikakvih dokaza ne bi trebalo biti način postupanja visokih državnih funkcionera.

“Ovo naročito, ako se uzme u obzir da premijer svakako zna čija je nadležnost obezbjeđivanja objekata, a to je Sektor za obezbjeđenje ličnosti, objekata i diplomatskog korpusa. Premijer dakle propušta da istakne da li postoji odgovornost nekih drugih organa za sve ono što se dešavalo u periodu iskopavanja tunela i ko je trebalo da prepozna te aktivnosti.

Premijer bi takođe trebalo da shvati jako važnu činjenicu, a to je da su upravo zaposleni u sudu, otkrili šta se desilo, i to nakon izvršenog uviđaja. Uprkos tome, oni se targetiraju kao saučesnici izvršilaca, a predsjednik institucije koja zapravo snosi posledice propusta drugih državnih organa poziva se na odgovornost”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je upravo predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić u više navrata apelovao i iznosio u javnost činjenicu šta se sve skladišti u depou Višeg suda, te da stoga depo ne bi trebalo da se nalazi u ovoj zgradi.

“Nažalost, trebalo je da se dogodi nešto ovako, pa da nadležne institucije konačno čuju sve ove apele, i shvate da se podhitno mora naći rješenje ovog problema.

Napominjeno da je jedan od načina formiranje službe zaštitara sudova o kojoj se već decenijama govori, a za koju nikada nisu odobrena sredstva iz budžeta.

Smatramo da je premijerov zaključak da se tunel ne bi mogao iskopati bez pomoći nekoga iz ovog suda krajnje proizvoljan i ničim utemeljen, osim ako premijer nema informacije da je kopanje vršeno iz prostorija sudskog depoa, što ne bi trebalo ni komentarisati”, ukazuje se u saopštenju Višeg i Vrhovnog suda.

Podsjećaju, funkcija sudova je da sude, a drugih organa vlasti da omoguće uslove za samostalan i nezavisan rad sudova, i to upravo oni organi na čijem čelu je premijer, koji prebacuje teret odgovornosti za propuste na zaposlene u sudu kojima nije u opisu poslova, niti su obučeni da se bave bezbjednošću zgrada sudova.

Vrhovni sud Crne Gore ukazuje javnosti da su danas, u službenim prostorijama suda, uključujući sudski depozit, boravili predjednik Vlade, ministri i njihovi saradnici, bez odobrenja i to u vrijeme trajanja uviđaja.

“Naglašavamo, članom 21 Kućnog reda, koji se primjenjuje na unutrašnji red u zgradi Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, propisano je da je svim zaposlenima i drugim licima zabranjeno zadržavanje u prostorijama sudskog depozita, kao i da postoji jasna procedura za ulazak u zgradu i unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja.

S tim u vezi ističemo da su shodno članu 2 Kućnog reda sudova ova pravila obavezujuća za sva lica koja se bilo kojim povodom nađu u zgradi suda, pa i za predstavnike izvršne vlasti”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:42h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 12:44h

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized

22.09.2023. u 11:45h

Titogradske vijesti, top2

22.09.2023. u 11:40h

Skip to content