Razmjena raketnih udara Moskve i Kijeva; Holandija šalje Kijevu municiju za lovce F-16 i dronove

Radio Titograd

21.03.2024, 07:21h

2 min

Foto:Guliver

 

Dvije osobe poginule u ukrajinskom raktetiranju Belgorodske oblasti, dok je ruski projektil ubio petoro u Harkovu, tvrde lokalne vlasti s obje strane. Rusko Ministarstvo odbrane navodi da je selo kod Belgoroda očišćeno od diverzanata. Ukrajina dobila prvih 4,5 milijardi eura podrške u okviru programa EU.

Kličko: U ruskom raketnom napadu na Kijev 10 povrijeđenih

U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Kijev povrijeđeno je desetoro ljudi, saopštio je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitalij Kličko.

On je na Telegramu naveo da je pričinjena šteta na zgradama, da su u Podolskom okrugu ostaci rakete pali na nekoliko preduzeća, a da u Ševčenkovskom okrugu gori stan u stambenoj zgradi.

Vojna uprava Kijeva navela je da su u Svjatošinskom okrugu razbijeni prozori na jednoj zgradi, a da je u Ševčenkovskom okrugu usljed napada izbio požar u jednom vrtiću, prenosi Unian.

Prema preliminarnim informacijama, došlo je do požara i na automobilima.

“U okrugu Podolsk, kao posljedica pada raketnog otpada, izbio je požar na trafo stanici i u dvospratnoj nestambenoj zgradi“, naveo je Kličko.

Kako prenosi Unian, ruske snage su prilikom napada lansirale rakete sa strateških bombardera Tu-95, a eksplozije su se čule u Kijevu i okolnim oblastima.

Raketni napadi na obje strane

Raketni napadi na obje strane – lokalne vlasti Harkova tvrde da je ruska raketa ubila pet osoba u industrijskoj zoni grada na sjeveru zemlje kao i da je još toliko nestalih. Ukrajinski projektil usmrtio je, prema ruskim vlastima, dvije osobe u Belgorodskoj oblasti.

U toj ruskoj oblasti na granici sa Ukrajinom eliminisana je grupa diverzanata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Odatle je evakuisano oko 9.000 djece zbog svakodnevnih udara ukrajinske vojske.

Evropska komisija je uplatila 4,5 milijardi eura podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu od namijenjenih 50 milijardi eura.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen kaže da je uplata, u vidu finansiranja za premošćivanje, ključna za pomoć Ukrajini kako bi održala funkcionisanje države u teškom trenutku.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren rekla je u Kijevu da će ta država obezbijediti Ukrajini 350 miliona eura za municiju za borbene avione F-16 i napredne izviđačke bespilotne letjelice.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

21:35h

Titogradske vijesti, top1

23.04.2024. u 17:21h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 17:17h

Titogradske vijesti, top2

23.04.2024. u 15:45h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.04.2024. u 15:39h

Skip to content