Razmatramo odgađanje, zabrinuti za bezbjednost popisivača

Radio Titograd

25.10.2023, 12:27h

< 1 min

Foto:RTCG

Uprava za statistiku razmatra najavu budućeg premijera Milojka Spajića o odlaganju popisa i priprema se za naredne korake, saopštila je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

Tokom konferencije za medije Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, ona je saopštila da se aktuelnosti oko popisa mijenjaju iz sat u sat i, kako dodaje, Monstat je u nezavidnom položaju.

“Postojeća odluka vlade jeste da popis bude od 1. novembra. Uprava za statistiku bi prekršila zakon ako u ovom momentu stopira aktivnosti na sprovođenju popisa”, poručila je Remiković.

Kako dodaje, Monstat razmatra najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju.

U ovom momentu su, kako ističe Remiković, najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa.

“Sinoć se dogodilo nešto što nas je zabrinulo. Mi smo 16. oktobra uputili i 20. Oktobra policiji ponovili zahtjev za procjenu bezbjednost popisivača… Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, navela je Ramiković.

Sada je, kaže, jako nezavidno pričati o daljim koracima, jer Monstat mora da postupa po zakonima.

Odgađanje popisa značiće i dodatne troškove za državu, kazao je na sjednici Vlade premijer Dritan Abazović. On kaže da što se tiče aktuelne Vlade popis stanovništva može da počne.

Na sjednici vlade je saopšteno i da su juče nepoznate osobe ometale rad instruktora i popisivača u Ulcinju, zbog čega je od Uprave policije zatraženo da se angažuje povodom procjene bezbjednosti popisivača.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content