Rat ulazi u kritičnu fazu; Kijev: Rusi ubacuju na front svu borbenu opremu; Zapad pritiče u pomoć, stižu lovci f-16

Radio Titograd

11.05.2024, 07:55h

3 min

Foto:Guliver

 

Ne zaustavljaju se borbe širom Ukrajine. Kijev saopštio da je zaustavljena ruska ofanziva u Harkovu, ali borbe i dalje traju. Vojni komandanti ukrajinskih snaga upozoravaju da ruske trupe koriste to što kasni vojna pomoć sa Zapada. Za naredna dva mjeseca najavljuju kritičnu fazu rata. SAD šalju novi paket pomoći koji uključuje artiljeriju, municiju, oklopna vozila, malokalibarsko oružje. Očekuje se da do jula stignu i lovci F-16.

Evakuisani stanovnici Vovčanska

Stanovnici ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje, evakuisani su iz svojih domova zbog ruskog napada tenkovima.

Desetine stanovnika Vovčanska i okolnih sela evakuisani su tokom pauza u borbama na bezbjedne lokacije, prenio je Rojters.

Glavni patrolni policajac Vovčanska Oleksij Harkovski rekao je da su ruske snage od četvrtka za 24 sata ispalile nekoliko stotina artiljerijskih projektila i na desetine kasetnih bombi.

Harkovski je istakao da ruske trupe za sada nisu ušle u Vovčansk.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Rat ulazi u kritičnu fazu

Oleskander Pavljuk, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, izjavio je da će rat u Ukrajini ući u kritičnu fazu u naredna dva mjeseca jer, tvrdi, Moskva pokušava da iskoristi kašnjenja u isporuci oružja Kijevu.

“Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija bi mogla da se okrene protiv nje”, rekao je general Pavljuk.

Pavljuk je, takođe, naveo da rusko osvajanje Časiv Jara ne bi imalo “odlučujući značaj” jer je, smatra, riječ o “običnom urbanom naselju”.

Gubitak Časiv Jara, rekao je on, ne bi imao “odlučujući značaj” jer je to samo “obično urbano naselje”.

“Odbrana Kijeva ostaje jedna od naših glavnih briga, bez obzira koliko je teško na istoku. To je srce Ukrajine i znamo ključnu ulogu koju će odbrana glavnog grada imati u budućnosti”, naveo je Pavljuk.

Granatirano skladišta nafte u Lugansku, troje poginulo

Najmanje tri osobe su poginule, a sedam njih je povređeno u ukrajinskom napadu na skladište nafte u gradu Rovenki u Luganskoj oblasti, izjavila je ministarka zdravlja te oblasti Natalija Paščenko.

“Usljed granatiranja, vatra je zahvatila skladište nafte, a oštećene su i kuće u okolini”, saopštile su prethodno lokalne vlasti.

Vatrogasci na licu mjesta pokušavaju da spriječe širenje vatre na stambene objekte.

Osmoro povrijeđenih u ukrajinskom napadu na Belgorod

Snage ruske PVO oborile su nekoliko ciljeva na prilazu Belgorodu, a prema preliminarnim informacijama povrijeđeno je osam civila, izjavio je načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je naveo je troje povrijeđenih prebačeno u oblasnu kliničku bolnicu, a da je dvoje hospitalizovano u gradskoj bolnici.

Još troje povrijeđenih dobilo je ljekarsku pomoć na licu mjesta, prenosi RIA Novosti.

Gladkov je naveo da je u Belgorodskoj oblasti prouzrokovana šteta na više od 40 privatnih domaćinstava. Belgorod se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Bitka za Harkov

Bitka za Harkov, kao i ruski kombinovani napad na više ukrajinskih oblasti, uz pomoć dronova “šahed“ i vođenih raketa, obilježili su dejstva na frontu tokom jučerašnjeg dana.

Predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da su ukrajinske snage uspjele da zaustave rusku ofanzivu u pravcu Harkova, ali bitke i dalje traju.

Ukrajinski mediji prenose da su ruske trupe zauzele četiri pogranična sela u Harkovskoj oblasti, ali ukrajinska strana nije potvrdila nikakav gubitak teritorije.

I sa ruske strane stižu izvještaji o ukrajinskim napadima na teritoriju Rusije. Prema tim izvještajima, nekoliko ukrajinskih dronova i raketa oboreno je iznad Belgoroda i Moskve. Ruske agencije prenose da je u jednom takvom napadu pogođena rafinerija nafte u oblasti Kaluga.

Dok borbe traju, komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk upozorio je da će u naredna dva mjeseca nastupiti kritična faza rata.

“Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija bi mogla da se okrene protiv njih”, rekao je Pavljuk u intervjuu za Ekonomist.

Ruske trupe ubacuju svu borbenu opremu koju imaju da testiraju iscrpljene i nedovoljno snabdijevene ukrajinske trupe, navodi list.

U međuvremenu, iz SAD stiže vijest da se priprema novi paket vojne pomoći za Kijev vredan 400 miliona dolara.

Paket uključuje artiljeriju, municiju za sistem protivvazdušne odbrane “patriot”, protivtenkovsku municiju, rakete, granate, oklopna vozila i malokalibarsko oružje koje se odmah može koristiti na ratištu.

Što se tiče borbenih aviona F-16 koje je Kijev tražio od zapadnih saveznika, očekuje se da oni stignu u junu ili julu. Izvor Rojtersa nije naveo koja će zemlja isporučiti ove lovce američke proizvodnje, ali su se na to do sada obavezale Danska, Holandija, Norveška i Belgija.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content