Rat u Ukrajini pogodiće sektor turizma i investicije

Radio Titograd

06.05.2022, 16:53h

2 min

Crna Gora direktne posljedice od rata u Ukrajini može očekivati u sektoru turizma, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je realno očekivati i pad investicija.

„Što se Crne Gore tiče, direktne posljedice se mogu očekivati u sektoru turizma, u vidu manjeg broja turista sa ruskog i ukrajinskog tržišta. Takođe je realno očekivati pad investicija, posebno imajući u vidu činjenicu da je Rusija u prethodnoj godini bila najveći strani investitor u Crnoj Gori“, smatra Žugić.

On je na regionalnom sastanku guvernera i bankara u Rovinju govorio u okviru panela koji je bio posvećen pitanjima monetarne politike, na kojem su učestvovali i ostali guverneri iz zemalja regiona.

Žugić je, kako je saopšteno iz CBCG, identifikovao moguće posljedice ukrajinske krize i sankcija protiv Rusije po crnogorsku ekonomiju.

On je naveo da je inicijalni šok na strani agregatne ponude i njime izazvani rast cijena nafte i prehrambenih proizvoda, uzrokovao negativne lančane reakcije, što se prvenstveno materijalizovalo kroz rast inflacije.

„Kriza uzrokovana ratom u Ukrajini pokazala je da su zavisnost crnogorske ekonomije od uvoza i njena nedovoljna diverzifikovanost izvori potencijalnih rizika“, poručio je Žugić i dodao da se fokus mora usmjeriti na razvoj domaće proizvodnje, prije svega prehrambene, s obzirom na resurse koje Crna Gora ima u toj oblasti.

Iz CBCG su saopštili da se glavne teme ovogodišnjeg sastanka guvernera i bankara, u organizaciji časopisa Lider i Hrvatske narodne banke, odnose na izazove u vezi sa aktuelnom ekonomskom, finansijskom i monetarnom situacijom u regionu.

„Učesnici skupa su diskutovali o mjerama i politikama koje se sprovode u zemljama regiona, a koje su usmjerene na minimiziranje negativnih efekata rastuće inflacije i rata u Ukrajini“, dodaje se u saopštenju.

Sa skupa je poručeno da izazovno vrijeme u kojem živimo poziva na još tješnju saradnju i razmjenu stavova i mišljenja.

Ekspanzivna monetarna politika i negativne kamatne stope su u funkciji ekonomskog rasta, ali u uslovima visoke inflacije neophodno je razmišljati o povećanju kamatnih stopa koje bi se realizovalo fazno i postupno, prateći ekonomsku aktivnost i inflatorna očekivanja.

Izvor: CBCG

 

Na marginama skupa u Rovinju održan je i bilateralni sastanak Žugića sa guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem.

Oni su potpisali Memorandum o razumijevanju, koji ima za cilj dalje unapređenje saradnje CBCG i Hrvatske narodne banke i promovisanje integriteta, stabilnosti i efikasnosti subjekata supervizije i finansijskog sistema.

„Ovim dokumentom se preciziraju prinicipi razmjene informacija između dva regulatora, kao i postupci pružanja međusobne pomoći, u cilju boljeg izvršavanja odgovornosti koje su im povjerene. Fokus je na razmjeni informacija i saradnji u oblasti nadzora nad subjektima supervizije i njihovim prekograničnim jedinicama“, zaključili su iz CBCG.

Izvor: Mina business

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content