Raste bijes u Iranu zbog smrti žene nakon hapšenja zbog hidžaba

Radio Titograd

18.09.2022, 19:27h

2 min

Protesti zbog smrti mlade žene koja je umrla u pritvoru policije za moral koja sprovodi stroga pravila nošenja hidžaba nastavljeni su i u nedjelju u Iranu.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini umrla je u petak nakon što je početkom sedmice uhapšena u Teheranu. Slučaj je stavio u centar pažnje prava žena u Iranu.

Policija je odbacila sumnje objavljene na društvenim mrežama da je pretučena rekavši da joj je pozlilo dok je čekala s drugim zatvorenim ženama.

“Vlasti su rekle da je moja kćerka imala hronične bolesti. Lično poričem takve tvrdnje jer je moja kćerka bila u dobroj formi i nije imala zdravstvenih problema”, rekao je njen otac u nedjelju.

Stotine demonstranata okupilo se u nedjelju oko Univerziteta u Teheranu, uzvikujući “Žena, život, sloboda”, sudeći po video snimcima na internetu.

Prema iranskom šerijatskom zakonu žene su obavezne da pokriju kosu i da nose dugu, široku odjeću.

One koje prekrše pravila čeka javni ukor, novčana kazna ili hapšenje. No, posljednjih mjeseci aktivisti su pozvali žene da skinu velove uprkos oštrim mjerama tvrdokornih vladara protiv “nemoralnog ponašanja”.

Do nedjelje poslijepodne hashtag #MahsaAmini dosegao je 1,63 miliona spominjanja na Twitteru.

Amini je bila porijeklom iz kurdistanske regije Irana, gdje su takođe u subotu održani protesti, uključujući i na njenoj sahrani u rodnom gradu Saqezu. U Iranu živi između osam i deset miliona Kurda.

Proteste u Saquezu suzbila je policija, a prema snimcima objavljenim na internetu, najmanje jedan muškarac zadobio je povrede na glavi.

Behzad Rahimi, zastupnik Saqeza u parlamentu, rekao je novinskoj agenciji ILNA da je na sahrani nekoliko ljudi ranjeno.

Grupa za prava Kurda Hengaw rekla je da su 33 osobe povrijeđene u Saqezu. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi broj.

Smrt 22-godišnje Iranke tri dana nakon što je privedena u policiju zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu izazvala je oštre reakcije u zemlji i na međunarodnom nivou.

Očevici njenog hapšenja rekli su novinarima da se činilo da je Amini pretučena u kombiju moralne policije dok su je vodili u pritvorski centar.

Bijela kuća je 16. septembra nazvala njenu smrt “neoprostivom”.

Reagovao je i Amnesty International, koji je pozvao na istragu o “sumnjivoj” smrti.

“Takozvana ‘moralna policija’ u Teheranu proizvoljno ju je uhapsila tri dana prije smrti dok je sprovodila uvredljive, ponižavajuće i diskriminatorne zakone o prisilnom prikrivanju. Svi odgovorni agenti i zvaničnici moraju se suočiti s pravdom”, dodala je grupa za ljudska prava.

Amini je otputovala iz zapadne iranske provincije Kurdistan u Teheran kako bi se sastala sa rođacima kada je uhapšena 13. septembra. Nekoliko sati nakon hapšenja, njena porodica je obaviještena da je Amini hospitalizovana.

Mojgan Amini, Mahsina majka, rekla je za RSE u intervjuu neposredno prije vijesti o smrti njene kćerke da je njena porodica podnijela prijavu teheranskoj policiji.

“Moja kćerka je bila savršenog zdravlja prije hapšenja”, rekla je za Radio Farda, program Radija Slobodna Evropa na perzijskom jeziku.

Medijski centar Policijske uprave Teherana demantovao je tvrdnje očevidaca da je Amini pretučena, rekavši da je prebačena u jednu od policijskih uprava u Teheranu radi “opravdanja i edukacije” o hidžabu kada je “iznenada dobila srčani problem”.

Zloglasne patrole za navođenje ili moralna policija, postaju sve aktivnije i nasilnije. Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, tjeraju ih u kombije i odvode ih.

Hidžab, pokrivalo za glavu koje nose muslimanke, postao je obavezan u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Mnoge Iranke su godinama kršile pravilo i pomjerale granice onoga što zvaničnici kažu da je prihvatljiva odjeća.

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content