Rasprava o inicijativi za saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Radio Titograd

16.05.2024, 11:14h

2 min

Foto:Printscreen

 

Na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rapravlja se o zahtjevu opozicionih članova Odbora Danijela Živkovića, Nikole Zirojevića i Nikole Janovića o kontrolnom saslušanju potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, VDT Milorada Marjkovića i GST Vladimira Novovića, a u vezi sa mogućnošću postojanja političkog pritiska na ova tijela.

Živković je istakao da su zahtjev za kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića tražili u kontekstu posljednjih dešavanja, odnosno hapšenja direktorice ASK-a Jelene Perović kada je javnost svjedočila situaciji da je potpredsjednik Vlade Bečić najavio hapšenje prije nego se ono i desilo.

“U prilog tome govori i činjenica da je bila reakcija portparola SDT-a Vukasa Radonjića, da u tom momentu kad je Bečić pozdravljao hapšenje, u toku bio samo pretres prostorija i nije se znalo da li će doći do njenog hapšenja. Smatrali smo da je potrebno da vidimo da li ovdje ima pritiska političara i instrukcija političkih subjekata ili medijskih organizacija na SDT i ima li selektivnosti u radu tužilaštva na šta ukazujemo već neki vremenski period”, naglasio je Živković.

Član Odbora iz DNP-a Vladislav Bojović je kazao da je protiv ovakve inicijative, jer se iza nje krije manipulacija, sa se skrene pažnja sa lopovluka koji se dešavao tokom bivšeg režima i da opravdanje koje se sada čuje iz redova DPS da su im se dešavale geške nije tačno.

“Nije tu bilo nikakve greške, već organizovana pljačka u ekonomskom i vrednosnom smislu, ali i u pogledu kako su se zarobljavale institucije. Do savršenstva je dovedeno zarobljavanje sistema države, tužilašta, sudija. Imali smo montirane procese, naručene tužbe, ćutanje instutucija na korupciju, posebno visoku. I ova kampanja DPS se sprovodi da se nekako spiječe dalji postupci koji bi trebalo da dovedu do onih koji su na čelu kriminalnih organizacija. Da postoji uticaj na tužilaštvo od vlasti onda bi bilo prirodno da prvo bude uhapšen Milo Đukanović, ali vidimo da se to ne dešava. Ne očekujete od nas da ne govorimo o brojnim slučajevima šverca, progona, diskriminacije, i obaveza nam je da tražimo odgovornost od onih u političkim centrima moći koji su doveli do ovog stanja”, kazao je Bojović.

Živković je odgorio da Bojović i njegova partija štite interese drugih država, a da lider te partije je u sudskom procesu “Državni udar”.

“Ovo novo tužilaštvo nije odustalo od tog procesa, pa će biti interesantno vidjeti kako će nadležni sud postupiti u ovom predmetu. Pozvali smo na ovo kontrolno saslušanje da se raščiste neke činjenice, i vidimo da li je neko unaprijed imao infomacije o hapšenju direktorice ASK-a, a vaše odbijanje inicijative je pogrešno”, kazao je Živković.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content