Raskol u PES-u uvod u krizu vlasti, poslednji momenat da se Spajić oslobodi Vučićevog uticaja

Radio Titograd

25.02.2024, 10:49h

2 min

Foto:SD

Ostavka Jakova Milatovića na članstvo u PES-u nije nikakvo iznenađenje, i predstavlja samo početak dugo najavljivanog i očekivanog raskola ove grupacije, koja je došla na vlast na krilima populističkih obećanja, koja su se odmah po izboru Vlade raspršila kao kula od karata. Ovakva podjela je, uostalom, karakteristična i očekivana za ideološki nezaokružene političke pokrete, koja se obično i dešava nakon suočavanja sa realnim životom i stvarnim izazovima koje vršenje državne vlasti podrazumijeva.

 

Još gore od toga je to što su i Jakov Milatović i Milojko Spajić na različite načine odgovorni zbog toga što je parlamentarna većina koncipirana na način da je u potpunosti zavisna od politike Andrije Mandića, a samim tim apsolutno servilna prema interesima Aleksandra Vučića i zvaničnog Beograda. Milatović jer je saradnju sa Demokratskim frontom od starta, vrlo dosljedno, otvoreno i bez bilo kakve zadrške zagovarao, a Spajić jer je takav pristup prihvatio. I ne samo da je prihvatio, nego čak većinu kojoj DF kroji kapu pokušava da predstvi evropskom, građanskom i naprednom.

 

Da budemo potpuno precizni, Milojko Spajić ima poslednju šansu da se oslobodi pomenutog štetnog uticaja u parlamentarnoj većini i Vladi čiji je premijer. Sve dok ne pokaže spremnost za tako nešto, politički ćemo tretirati i njega i gospodina Milatovića na identičan način. Ukoliko na tu vrstu jasnog i nedvosmislenog otklona ni nakon ostavke svog dojučerašnjeg partijskog zamjenika nije spreman, onda nakon raskola u sopstvenoj partiji i ne zaslužuje da bude premijer.

 

Očigledno je da ni četiri godine nakon avgustovskih promjena iz 2020. godine, Crna Gora i njeno društvo nemaju neophodnu političku stabilnost. Od juče svjedočimo ozbiljnoj krizi vlasti. Milatovićeva ostavka je samo još jedna potvrda heterogenosti i nespojivosti političkih subjekata unutar parlamentarne većine. Znamo da će se još jednom građanima servirati teza da je riječ o demokratskim procesima, a suštinski se zapravo radi o tome da su aktuelne vladajuće garniture nesposobne da vrše vlast i rješavaju realne probleme građana.

 

Autor:Radiotitograd.me

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

Skip to content