Rama kritikovao premijera Kosova: Kurtijev put ne vodi ka cilju

Radio Titograd

22.09.2023, 12:44h

3 min

FOTO: Facebook profil Edi Rama

Premijer Albanije Edi Rama, povodom optužbi Prištine na račun specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, izjavio je da su to stvari koje „ostavljaju bez teksta“ i koje više štete nanose, umjesto što popravljaju situaciju, navodeći da put koji je izabrao Aljbin Kurti – nije put koji vodi ka cilju.

Rama je u intervjuu za ABC njuz rekao da pristup Prištine pomaže Srbiji, jer, prema njegovim riječima, Srbija postaje žrtva u očima cijele međunarodne zajednice i prijatelja i partnera Kosova, prenosi Kosovo online.

„Reakcija premijera Kurtija prije nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez riječi i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi“, rekao je Rama.

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ovde ne vidi.

Na konstataciju da je pomalo paradoksalno da Albanija predsjedava Savjetu bezbjednosti, a da je nemoćna da utiče na Prištinu, Rama odgovara da on ne želi da utiče na Prištinu, jer tamo postoji vlast koja proizilazi iz volje naroda, i ona ima odgovornost da vodi Kosovo i izabere put do cilja.

„Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i EU. Ovo je tužno, ali vjerujem da je privremeno“, rekao je Rama.

Za njega je izvjesno da to ne donosi željeni rezultat za Kosovo, a to je završetak procesa normalizacije, a potom i izlazak iz „ćorsokaka priznanja“, prije svega među zemljama EU.

„To je i cilj francusko-njemačkog plana i to je trebalo da bude najveće moguće dostignuće što bi bilo i de fakto priznanje Srbije, bez obzira da li bi Srbija formalno priznala Kosovo ili ne. Kosovo bi dobilo svoje mjesto, oslobodilo bi se tereta sukoba u nastavku procesa evropskih integracija. EU insistira na procesu normalizacije jer žele da integrišu Kosovo u cjelokupnu strukturu međunarodne organizacije, i u samu Uniju, što se nikada neće desiti ako Kosovo ne riješi ovaj problem“, rekao je Rama.

Na pitanje misli li da Srbija ima koristi od ove situacije, kaže da je žalosno što pristup Prištine pomaže Srbiji, a ne samom Kosovu, jer viktimizira Srbiju u očima cijele međunarodne zajednice.

„Srbija igra igru, jer joj priliku daje kratkovida politika Prištine“, rekao je Rama.

Na pitanje da li je sa ukrajinskim predsjednikom razgovarao o nezavisnosti Kosova, odgovara da „put do konačnog priznanja Kosova prolazi kroz Prištinu“.

„Nesumnjivo smo o tome razgovarali sa predsjednikom Zelenskim i razgovaramo o tome u svakom trenutku sa svakim liderom koji predstavlja zemlju koja nije priznala Kosovo, ali s druge strane, veoma smo jasni i uvjereni da put konačnog priznanja Kosova ne prolazi kroz Ukrajinu ili Ganu, Nigeriju, već prolazi kroz samu Prištinu, koja mora da se potrudi do kraja, iskoristi otvoreni put velike mogućnosti koja je stvorena francusko-njemačkim planom, uz podršku saveznika. Priština je ta koja mora da shvati da ne koristi ovaj temelj prijateljstva, već ga podriva pristupom koji ne razumiem“, rekao je Rama.

Ocjijenio je i da su uzaludni napori „Srbije i Rusije“ da ponovo otvore pitanje Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Kosovo je, kaže, dobilo rat, a potvrdio ga je i Međunarodni sud.

„To su uzaludni, propagandni napori, ali oni nikuda ne vode. Kosovo je dobilo rat, Kosovo je potvrdio sam Međunarodni sud, i to je nepovratno. Poenta je da Kosovo nije u stanju da osvoji mir, da mir pretvori u dobro koje treba međunarodno potvrditi i razvijati u svim pravcima“, rekao je Rama.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:01h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content