Rakočević: Vlasti nije u interesu da se izborno zakonodavstvo usvoji na način na koji to preporučuje Evropska komisija

Radio Titograd

01.07.2024, 09:20h

2 min

Foto: Schreenshot

 

Skupštinski odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu sebi je priuštio šest mjeseci praznog hoda. Zakoni koji su preduslov za evropski put Crne Gore još uvijek nijesu završeni, već je za Zakon o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja tek formirana radna grupa

S obzirom na to da je mandat Odbora oročen na 12 mjeseci, poslanici će tražiti produženje mandata, a izmjene zakona zavisiće najviše od volje političkih subjekata.

“Ako se vratite u prošlost, znate da je tu uvijek bilo određene opstrukcije, uvijek je bio određeni politički momenat zbog kojeg je odbor prekidao svoj rad”, kaže poslanica DNP-a Maja Vukićević.

Kako se pozicije iz koje poslanici sagledavaju reformu izbornog zakonodavstva mijenja, u zavisnosti jesu li na vlasti ili ne, tako se mijenja i njihova volja za promjenama.

“Imamo tu karakterističan model ponašanja da vi kada ste opozicija zagovarate izmjene izbornih zakona, kada dođete na vlast shvatite da vam odgovara status kvo”, kaže Milena Gvozdenović iz CDT-a.

I ovoga puta sve će zavisiti od volje političkih partija, koje su je makar deklarativno pokazale. Iz vladajuće većine kažu da oni nijesu odgovorni za šest mjeseci neuspješnog rada, da zakoni na snazi ne idu na ruku opoziciji i da bi oni trebali da budu ti koji će se više angažovati u radu odbora.

“Iz dosadašnjeg postupanja opozicije vidjeli smo da ta deklarisana volja nije stvarno jednaka djelima i da oni moraju mnogo ozbiljnije da djelaju kako bi dokazali svima da žele izbornu reformu”, navodi Vasilije Čarapić, poslanik PES-a.

“Opoziciji je svakako u interesu da se izborno zakonodavstvo usvoji na način na koji to preporučuje Evropska komisija (EK). Ali, da li je vlasti u interesu? Mislim da nije”, ističe poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Pred odborom su brojni zadaci, četiri važna zakona iz ove oblasti koje moraju donijeti. Za pola godine koliko je prvobitno bilo opredijeljeno – teško. Međutim tražiće produženje mandata odboru kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme, a za Zakon o finansiranju partija već je postavljen rok da se završi do kraja ljeta.

“Sasvim sam siguran da ako bude političke volje, da će narednih godinu dana, taj posao moći da se završi, a posebno zakon o finansiranju političkih partija, koji, siguran sam, u narednih mjesec, a posebno dva, može biti poslat parlamentu na odlučivanje”, ističe Nikola Rakočević (DPS).

“Da li će ova prva radna grupa uspjeti da završi svoj posao, to će nam dati odgovor da li je raspoloženje deklarativno ili zaista postoji želja da se krene u rješavanje svih problema”, poručuje Maja Vukićević, (DNP)

“Što se tiče ostalih reformi, radiće se i tokom ljeta, i na proljeće, produžiće se vjerovatno rok. Za tim nema nikakvih prepreka, ali samo je bitno da se radi”, ističe Vasilije Čarapić (PES).

Ukoliko bude produženja mandata odbora, moguće je da se posao završi, kažu iz CDT. Međutim, za zakone koji su preduslov za evropski put Crne Gore, bitno je da poslanici razmirice ostave van odbora.

“I zato poslanici i poslanice će nadam se ovoga puta početi kvalitetnije da se ophode prema ovom pitanju, a politička pitanja bi morali da rješavaju van Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu”, ističe Milena Gvozdenović (CDT).

Dug je put koji je pred poslanicima, jer i nakon donošenja zakona, potrebna je primjena, a izgubljeno vrijeme mora se nadoknaditi.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:07h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 13:03h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 12:53h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:39h

Titogradske vijesti, top2

23.07.2024. u 11:27h

Skip to content