Rakočević: Neprihvatljivo je da u 21. vijeku metal-detektorska vrata i senzori ne funkcionišu

Radio Titograd

03.03.2023, 21:10h

2 min

Današnji događaj u Osnovnom sudu govori o nefunkcionalnosti i nestabilnosti društva, kada govorimo u širem smislu, kao i o manjku odgovornosti kada su u pitanju oficijelne strukture, kazao je kriminolog Velimir Rakočević, gostujući u Dnevniku Gradske RTV.

On je napomenuo da sve govori o odsustvu elementarne socijalne kohezije, što znači da su ključne oblasti, poput bezbjednosti, marginalizovane.

“Šta reći kada govorimo o deficitu tehničkog obezbjeđenja jednog suda koji pokriva gotovo 50 odsto problematike u državi. Kada je on izložen riziku on predstavlja laku metu, a samim tim i veliku opsanost za sve koji tamo traže pravdu”, rekao je Rakočević.

Ovakvi slučajevi, kako smatra Rakočević, izazivaju ogorčenje ali nikada i dovoljno efikasnu reakciju nadležnih.

“Neprihvatljivo je da u 21. vijeku metal-detektorska vrata, senzori, ne funkcionišu u instituciji koja je veoma značajna. Ova situacija je mogla da se završi sa mnogo težim posljedicama, i to jasno potvrđuje činjenicu da ne shvatamo ozbiljno ovu problematiku, odnosno da imamo sredstava za neke druge stvari, jer često vidimo da ima manekenskog pristupa, a za vitalne elemente nemamo”, ocijenio je kriminolog.

Druga stvar koja je vrlo važna, prema njegovim riječima, jeste fizičko obezbjeđenje.

“Postoji disbalans i nesuglasice ko treba da vrši obezbjeđenje. Zakonom je predviđeno u osnovi da to radi sudska policija koja je posebno opremljena, a ovo što sada imamo je polovično rješenje, ispomoć policije koja je radi i pomaže koliko može, ali takva rješenja nikada u praksi nijesu efikasna”, objašnjava Rakočević.

Govoreći o učestalim dojavama o postavljenim bombama u institucijama, Rakočević smatra da je to za javnost veoma uznemirujuće.

“Bilo koji oblik nasilja izaziva strah i nesigurnost kod građana i remeti osnovnu ravnotežu. ali, to takođe pokazuje ranjivost institucija. Ako nijesmo kadri da zaštitimo vitalne interese kao što su škole i učenici u njima, to govori da nemamo dobru strategiju i da ne investiramo pravilno u ključne oblasti. Porazno je,, ako zaista iza takvih dojava stoje maloljetnici, i to samo potvrđuje da država i društvo nijesu učinili ništa na sanaciji da devijantno ponašanje ne pregredira u u kriminal”, zaključio je on.

Izvor:gradski.me

Podijeli na:

Magazin, top2

01.06.2023. u 17:28h

Titogradske vijesti, top1

01.06.2023. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

01.06.2023. u 13:47h

Skip to content