Rakočević: Ako bi Mandić i Knežević nametnuli Spajiću rezoluciju o Jasenovcu, značilo bi odustajanje od evropske perspektiv

Radio Titograd

16.05.2024, 14:19h

2 min

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Pokret Evropa sad (PES) i premijera Milojka Spajića da, kako su kazali iz DPS-a, odustanu od namjere da dalje svađaju Crnu Goru sa regionom i umjesto toga izaberu put evropske integracije.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je na konferenciji za novinare da niko ne negira najstravičniji zločin koji se desio u Jasenovcu.

Prema njegovim riječima, plasiranje rezolucije o Jasenovcu, u ovom trenutku, značilo bi relativizaciju Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, kao i odustajanje od evropske perspektive Crne Gore.

Rakočević je kazao da je Spajić na raskrsnici dva puta, jedan put vodi ka „antievropskom“ Demokratskom frontu, a drugi u Evropsku uniju (EU).

„Nakon protestne note Hrvatske, u kojoj se kaže da Crna Gora trajno odustaje od evropske perspektive, ukoliko ne odustane od politikantske namjere da relativizujući genocid u Srebrenici predloži rezoluciju o Jasanovcu, Spajić se jasno svrstava u red politika koje diktate primaju iz Beograda i Republike Srpske“, naveo je Rakočević.

Kako je dodao, Spajić na taj način bespovratno ugrožava interes građana Crna Gora, a to je članstvo u EU.

Prema riječima Rakočevića, niko racionalan i normalan ne bi negirao stravične nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata, uključujući Jasenovac.

„Međutim, istrajavanje (Andrije) Mandića i (Milana) Kneževića da diktatom nametnu Spajiću da baš u ovom vremenu ide sa rezolucijom o Jasenovcu, značilo bi odustajanje od evropske perspektive Crne Gore“, kazao je Rakočević.

To, kako je dodao, kažu iz EU, a ne iz crnogorske opozicije.

Rakočević je kazao da je Crna Gora dobila protestnu notu od Bosne i Hercegovine (BiH) zbog toga što je, kako je rekao, Mandić vrijeđao integritet i simbole BiH.

„Zatim su nas vlasti posvađale sa Kosovom zbog loše namjere u pravcu Kosova, da postane članica Savjeta Evrope. I sada imamo protestnu notu od još jednog susjeda, ovog puta članice EU, Hrvatske“, naveo je Rakočević.

To, kako je dodao, dovoljno govori o tome kakav je karakter aktuelnih vlasti.

„Dakle, nije evropski, naprotiv antievropski je“, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, 80 odsto građana Crne Gore želi evropsku perspektivu, a ne želi antievropske saveze sa destruktivnim elementima u regionu.

„Zbog toga pozivamo PES i Spajića da odustanu od namjere da dalje svađaju Crnu Goru sa regionom, a sada idu korak dalje i svađaju nas sa članicom EU, da umjesto toga izaberu put evropske integracije u korist svih građana Crne Gore“, kazao je Rakočević.

On je rekao da će, ukoliko to ne učine nego istraju da politički djeluju po diktatu Mandića i Kneževića, odnosno Beograda i režima u Beogradu, PES izabrati antievropski put i Crnu Goru potpuno skrajnuti s puta evropskih integracija.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

18.05.2024. u 05:51h

18.05.2024. u 05:51h

Skip to content