Raketni napad na Kijevsku oblast; Desetine dronova oboreno nad ruskim regionima

Radio Titograd

23.06.2024, 08:45h

2 min

Foto:Guliver

 

Ruske snage su rano jutros napale Kijev i okolinu. Ukajinski zvaničnici saopštavaju da su uništene dvije od tri rakete. Ruski gubernatori navode da je Ukrajina tokom noći izvela napade dronovima na najmanje dva regiona u Rusiji.

U Rumuniji uskoro najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza “Mihai Kogalničanu” (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od “Ramštajna” u Njemačkoj, piše BBC.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime u počast političara iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih “F-16” aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice “riper”.

Razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, kaže da “postoji mnogo veća prisutnost Sjedinjene Države u bazi u Rumuniji.

Tega tvrdi da je napad Rusije na Ukrajinu izmenio “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi i sporne situacije sa Rusima”.

Ukrajina dronovima napala ruske regione

Ukrajina je noćas lansirala desetine dronova na nekoliko ruskih regiona, ali zasad nema izvještaja o šteti, saopštili su ruski zvaničnici u nedjelju.

Najmanje 23 bespilotne letjelice uništene su iznad zapadnog ruskog regiona Brjanska, koji se graniči sa Ukrajinom, saopštio je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su takođe uništili dronove iznad Smolenske oblasti.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtvava ili veće materijalne štete.

Oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost i u oblasti Lipeck, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve.

Raketni napad na Kijevsku oblast

Rusija je tokom noći lansirala tri rakete na Ukrajinu, a dvije su uništili PVO sistemi iznad Kijevske oblasti, saopštio je komandant Vazduhoplovstva Ukrajine Nikola Oleščuk. On nije naveo šta se dogodilo sa trećom raketom.

Zasad nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti.

Očevici su za Rojters izjavili da su čuli nekoliko eksplozija u i oko Kijeva, kao i da je zvučalo kao da dejstvuju PVO sistemi.

Ukrajina čini sve kako bi odgovorila na ruske napade

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina čini sve kako bi u potpunosti odgovorila na ruske napade, napominjući da je Rusija samo od početka juna upotrebila više od 2.400 vođenih avio-bombi.

Zelenski je podsjetio da u Harkovu još traje raščišćavanje ruševina na mjestu udara ruske avio-bombe koja je ubila tri osobe, a ranila desetine građana.

Rusija će učiniti sve da liši kijevski režim mogućnosti da napadne ruske energetske objekte, poručuje portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prethodnog dana su ruske snage raketama i dronovima napale objekte ključne energetske infrastrukture u više regiona Ukrajine.

Zato je Kijev saopštio da je oštećena oprema na energetskim prenosnim sistemima u južnim i zapadnim regionima.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2,

12:23h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:11h

Skip to content