Rajnke tokom razgovora sa Koprivicom: Intencija je da Crna Gora ide naprijed, a ne nazad

Radio Titograd

04.11.2023, 20:17h

2 min

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica ugostio je juče ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke. Ambasadorka Rajnke se interesovala za prioritete 44. Vlade i pravce potencijalnog zajedničkog djelovanja, pri tom naglasivši da SAD ostaju otvorene za nastavak pružanja podrške i ekspertske pomoći Crnoj Gori na putu ka EU, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade.

„Imajući u vidu da već postoji Sporazum o sprovođenju zakona između naše dvije države, i kontinuirana podrška jačanju kapaciteta organa koji su zaduženi za vladavinu prava, jedan o prioriteta ove Vlade biće dijalog oko rješavanja preostalog v. d. stanja u pravosuđu, tu prvenstveno mislim na izbor sedmog sudije Ustavnog suda, izbor VDT-a u punom kapacitetu, kao i izbor preostala tri člana Sudskog savjeta. Među važnim prioritetima nam je i postizanje uslova za zatvaranje poglavlja 23. i 24, kako bi završili ovu veoma kompleksnu fazu integracija u EU. Tu su i izmjene relevantnih pravosudnih i antikorupcijskih zakona, a imperativ ove Vade bi svakako bio da napravimo zaokret i isključimo svaku mogućnost za politički uticaj na pravosuđe,” poručio je Korpivica.

Kako se navodi u sopštenju, ambasadorka Rajnke je kazala da su reforme i aktivnosti u cilju izbjegavanja političkog uticaja na sudstvo i tužilaštvo od krucijalne važnosti za vladavinu prava. “Kako djela uvijek govore više od riječi, ohrabrujem vas da se fokusirate na isporučivanje opipljivih rezultata u oblastima značajnim za evropsku perspektivu Crne Gore, posebno kad je riječ o zahtjevima iz poglavlja 23 i 24. Intencija je da Crna Gora ide naprijed, a ne nazad”, poručila je Rajnke.

Potpredsjednik Vlade se zahvalio na konstruktivnom razgovoru i pruženoj ruci podrške, ističući da vjeruje da će svi reformski poduhvati biti ujedno i partnerski.

„SAD su naš najvažniji spoljno-politički partner i saveznik naše države i politička i ekspertska podrška će nam biti i više nego dragocjena. Vlada čiji sam dio je nedvosmisleno opredijeljena da pruži punu podršku neselektivnom radu SDT-a i GST-a, koji se bore protiv najvećeg problema našeg društva, a to su organizovani kriminal i korupcija”, poručio je Koprivica.

On je izrazio uvjerenje i da će zajedničkim snagama doprinijeti usvajanju nove Strategije za borbu protiv trans-nacionalnog organizovanog kriminala, čijoj izradi su umnogome doprinijeli eksperti iz SAD-a. „Kad zaokružimo zakonodavstvo u oba područja djelovanja, i u borbi protiv organizovanog kriminala i u borbi protiv korupcije, onda su magistralni pravce Vladinog budućeg djelovanja jasni,” naglasio je potpredsjednik Koprivica, navodi se u saopštenju.

Izvor:antenam.net

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 11:49h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 10:56h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 09:57h

Titogradske vijesti, top1

14.04.2024. u 09:53h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 07:57h

Skip to content