Rajnke povodom 75 godina NATO-a: Crna Gora postavila primjer za druge članice Saveza koji treba slijediti

Radio Titograd

09.07.2024, 11:17h

< 1 min

Foto: Portal RTCG

 

“Dok počinje samit u Vašingtonu, na 75. godišnjicu NATO-a, podsjećamo se na trajnu snagu i jedinstvo Alijanse, koji su sada važniji nego ikada. Ovonedjeljno istorijsko okupljanje najvećeg odbrambenog saveza u istoriji naglašava nezamjenljivu ulogu NATO-a u obezbjeđivanju mira, stabilnosti i bezbjednosti. Takođe, jača naše zajedničke vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Danas je NATO temelj transatlantske bezbjednosti, osiguravajući mir i stabilnost širom Evrope i šire – sada i za buduće generacije, saopštila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke povodom NATO samita koji se od 9. do 11. jula, na 75-godišnjicu Alijanse, održava u Vašingtonu.

Ističe da podrška NATO-a Ukrajini protiv nedopustivog agresorskog rata Rusije ostaje nepokolebljiva.

“NATO saveznici nastavljaju da isporučuju znatnu vojnu pomoć i obezbjeđuju stratešku koordinaciju, što je ključno za suverenitet Ukrajine i širu regionalnu stabilnost. Na samitu će čelnici NATO saveznika ponovo potvrditi obaveze jačanja obrambenih sposobnosti Ukrajine i odvraćanja od dalje agresije Rusije, osiguravajući stabilnu i sigurnu Evropu. U tom smislu, naše kolektivne odbrambene obaveze, sadržane u Članu 5 Sjevernoatlantskog ugovora, garantuju da će svaki pedalj teritorije NATO-a biti odbranjen, bilo da se radi o Crnoj Gori, Sjedinjenim Državama ili bilo kojem drugom NATO savezniku”, kazala je Rajnke.

Ističe da se Crna Gora  pokazala kao pouzdana članica Alijanse.

“Posebno pohvaljujemo Vladino ispunjavanje obaveze dva odsto izdvajanja za odbranu, postavljajući primjer za druge članice Saveza – velike i male – koji treba slijediti. Članstvo Crne Gore u NATO-u takođe jača njenu kandidaturu za pristupanje EU. U konačnom, NATO samit će pokazati našu posvećenost zajedničkim vrijednostima, slobodi i našoj kolektivnoj bezbjednosti. Sjedinjene Države i Crna Gora prihvataju te vrijednosti, a NATO je kao rezultat toga jači”, kazala je ona.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:23h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 12:11h

Titogradske vijesti, top2

20.07.2024. u 11:10h

Skip to content