Rajnke: Potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog nasljeđa

Radio Titograd

27.09.2023, 08:27h

2 min

Foto: Opština Herceg Novi

Potvrđena je posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog nasljeđa – poručila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke nakon sinoćnje izložbe kolekcije ikona iz 17, 18. i 19. vijeka, a koje su uz pomoć sredstava Ambasade SAD konzervirane, očišćene i restaurirane.

Ovaj projekat je realizovao JU “Muzej Mirko Komenović i Galerija Josip Bepo Benković” kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine.

– Podrškom koju je lokalna samouprava pružila u realizaciji ovog projekta, potvrđena posvećenost Herceg Novog očuvanju kulturnog naslijeđa, o čemu svjedoče i drugi primjeri – poput renovirane Kuće Nobelovca Iva Andrića, u kojoj je održan sastanak Rajnke i Katića tokom njene druge posjete našem gradu – navela je Rajzing Rajnke tokom današnje zvanične posjete Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem razgovarala o više aktuelnih tema od značaja za grad, kao i o mogućnostima buduće saradnje.

 

Katić je ambasadorku uputio u niz infrastrukturnih projekata koji se sada sprovode na teritoriji Herceg Novog, poput izgradnje putne i vodovodne infrastrukture na Luštici, ali i o problemima sa kojima se Herceg Novi hronično nosi godinama: funkcionisanje Instituta “Dr Simo Milošević”, Bolnice Meljine, saobraćajne gužve u toku ljetnjeg perioda, komunikacija i koordinacija aktivnosti lokalnog i državnog nivoa.

– Rajnke je istakla da su njene posjete i razgovori sa predsjednikom Katićem uvijek prilika da nauči nešto novo o Herceg Novom, kao i da u Ambasadi SAD postoji želja da se saradnja sa našim gradom nastavi i dodatno produbi – saopštili su iz Opštine Herceg Novi.

Sastanku su, iz Ambasade SAD, prisustvovale i zamjenica šefa Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje, Suzanne Schaefer i koordinatorka za programe razmjene i grantove, Milena Janketić, kao i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo i sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.

Ovo je treći susret ambasadorke SAD i predsjednika Opštine Herceg Novi, prethodno 2019. i 2022. godine, u okviru kojeg je potvrđena volja obje strane za produbljivanjem saradnje.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content