RAIČEVIĆ “Direktor Monstata umjesto što prijeti neka javno saopšti gdje smo kršili zakon”

Radio Titograd

27.10.2023, 22:35h

2 min

Foto: Opštia Bar/Arhiva

Predsjednik Opštine Bar i popisne komisije u tom gradu Dušan Raičević saopštio je da mu je direktor Monstata Miroslav Pejović danas uputio akt koji se, kako je rekao, bez problema može nasloviti sa “Prijetnja” u kojoj, kako je kazao, insinuira da krše zakon. Raičević je pozvao Pejovića da saopšti na koji način je prekršen zakon.

“Direktor Monstata Miroslav Pejović danas je, ničim izazvan, uputio na adresu predsjednika popisne komisije Opštine Bar akt koji je naslovio “Urgencija” a koji je bez problema mogao da naslovi i “Prijetnja”. Jer kako drugačije doživjeti iznenadnu poruku direktora prema predsjedniku i članovima komisije u kojoj insinuira da kršimo zakon te nas ljubazno podsjeća da to za sobom povlači sankcije”, saopštio je Raičević.

Raičević tvrdi da je popisna komisija u Baru, na čijem se čelu kao predsjednik Opštine nalazi pokazala maksimalnu profesionalnost i posvećenost poslu koji im je zakonom dodijeljen.

“Sve zakonske odredbe i obaveze ispoštovane su u propisanim rokovima koje definiše metodologija Monstata. Kako, uprkos svemu tome, Komisija nije imala dovoljan broj prijavljenih kandidata za popisivače te sam prije par o tome obavijestio i Monstat i crnogorsku javnost. Očigledno da transparentnost u radu nije jača strana uprave Monstata pa je njihov odgovor na ozbiljne apele i svojevrsne vapaje da popisna komisija ima ozbiljne izazove da zakonski sprovede popis u roku, bio povod za otvorenu prijetnju komisiji i njenom predsjedniku da očigledno, kršeći zakone, moramo silom na sramotu sprovesti popis”, kazao je Raičević.

On je pozvao direktora Monstata da javno saopšti na koji način je prekršen zakon.

“Kada direktor Pejović već otvoreno insinuira da mi u Baru postupamo mimo Zakona o popisu, pozivam ga, kad već nema povjerenja u svoje kolege, državne instruktore i članove komisije delegirane iz ostalih državnih institucija, da javno saopšti na koji smo načim i kako tačno prekršili Zakon, te da se lično u Baru uvjeri u zakonitost rada komisije. Sugerišem direktoru da tu posjetu iskoristi da nam konačno i pruži odgovore na brojna pitanja koja smo postavili u cilju razjašnjenja brojnih dilema sa kojima se u samom radu popisnih komisija susrećemo, što je očigledno jeres u njegovim očima”, kazao je Raičević.

Opština Bar u svom djelovanju, po riječima Raičevića, uvijek odgovorno i profesionalno postupa, posebno imajući u vidu da je popis jedna od najznačajnijih strateških aktivnosti na teritoriji Crne Gore.

“Pa će tako i popisna komisija u Baru, kao i do sada, u punom kapacitetu dati doprinos realizaciji svih aktivnosti, poštujući Zakon, ali ni pod kojim uslovima neće biti saučesnik u kršenju zakona koje se otvoreno i grubo sprovodi. Lično sam svjestan odgovornosti pozicije predsjednika Opštine i Popisne komisije, pa se u svom angažmanu uvijek ponašam odgovorno i legalistički, međutim amaterizam rukovodstva Monstata i nepostojanje jasnih pravila i instrukcija kao i, ranije ukazani, nedostatak, nedovoljan broj nosioca popisa – popisivača, dovoljno govori u prilog činjenicama koje su relevantne za sprovođenje popisa”, zaključio je Raičević.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content