Radulović: Za šest godina 319 nezgoda na željeznici, stradala 21 osoba

Radio Titograd

23.04.2024, 12:03h

2 min

Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

 

U proteklih šest godina u željezničkom saobraćaju dogodilo se 319 nezgoda u kojima je 21 osoba nastradala, a samo u prošloj godini njih deset, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović na početku kampanje “Bezbjednost počinje od tebe”.

– Statistika je poražavajuća, ovo je trenutak kada nešto moramo uraditi. Najčešći uzroci su nepažnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije od strane učesnika u drumskom saobraćaju. Od ukupnog broja vanrednih događaja, gotovo pola odnosilo na nedozvoljen prelaz preko željezničke pruge. Ovo je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavamo godinama unazad – istakao je Radulović.

Kampanja koju će Ministarstvo saobraćaja i Uprava za željeznicu sprovoditi tokom cijele godine doprinijeće podizanju svijesti i opreza kod građana. Opštine kroz koje prolazi željeznička pruga će takođe biti dio ovog programa, pa će pješacima i vozačima lično i na terenu, biti predstavljeno kuda i pod kojim uslovima se pruga može preći. Ciljna grupa su svi učesnici u saobraćaju, ali posebno mladi koji se više kreću, a slabije poštuju preporučene mjere opreza. Za njih će biti kreirane i objave na društvenim mrežama, ali i predavanja u školama.

– Prelazak pješaka na nedozvoljenim mjestima je veliki problem i on je najizraženiji u dijelu žljezničke stanice u Podgorici. Zato nam je namjera i intezivno radimo na tome da postavimo zaštitnu ogradu u dijelu željezničke stanice Podgorica i da na taj način onemogućimo prelazak pješaka preko željezničkog kolosjeka i siguran sam da ćemo na taj način riješiti jedan ogroman problem – napominje Radulović.

Radulović je kazao da će uskoro početi rekonstrukcija pružnih prelaza te da je samo u prošloj godini za njihovo održavanje izdvojeno oko 150.000 eura.

Direktor Uprave za željeznicu Denis Lukač najavio je kontinuiranu kampanju, a ona će uključiti i Auto škole.

– Ova kampanja ima video animaciju koja će na najbolji način da pokaže koji su to rizici, kako se treba ponašati na željezničkom području, a kako na pružnim prelazima – rekao je Lukač.

 

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content