Radulović tvrdi da je transparentno sakupljao potpise

Radio Titograd

10.03.2023, 07:57h

4 min

Foto: Instagram

I 2018. godine više građana je podnijelo prijavu zbog falsifikovanja potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, a iz Osnovnog državnog tužilaštva nije Pobjedi odgovoreno da li je proces doveden do kraja. Iz Centra za demokratsku tranziciju su obavijestili javnost da je svojevremeno ODT odbacilo krivičnu prijavu koju su iz CDT-a podnijeli u ime grupe

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici će po hitnom postupku djelovati po krivičnim prijavama građana za falsifikovanje potpisa podrške bilo kom od predsjedničkih kandidata, kazali su Pobjedi iz ovog organa.

Otkako je u utorak veče počela da radi aplikacija za provjeru potpisa podrške, više desetina građana javilo se Državnoj izbornoj komisiji, ali i Centru za demokratsku tranziciju tvrdeći da su im potpisi falsifikovani, a podaci zloupotrijebljeni.

NEOPHODNE RADNJE

U odgovoru dostavljenom Pobjedi Osnovno državno tužilaštvo je podsjetilo da je Državno tužilaštvo organ koji goni učinioce krivičnih djela, te ukazalo da je za njihovo otkrivanje i utvrđivanje identiteta počinilaca zadužena Uprava policije.

– Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici preduzeće sve neophodne radnje kako bi se u konkretnim slučajevima procesuirala sva odgovorna lica – istakli su.

Kako je i 2018. godine više građana podnijelo prijavu zbog falsifikovanja potpisa podrške predsjedničkim kandidatima, Pobjeda je pitala ODT i što se dogodilo sa tim postupcima, odnosno da li je i jedan proces doveden do kraja, ali odgovor na ovo pitanje nijesmo dobili.

Odgovor na to pitanje, umjesto ODT-a, juče su dali iz Centra za demokratsku tranziciju. Oni su obavijestili javnost da je ODT odbacilo krivičnu prijavu koju su oni podnijeli u ime grupe građana čiji su podaci i potpisi zloupotrijebljeni za predsjedničke izbore 2018. godine.

Istakli su da ODT nije ništa preduzelo po ovom pitanju, iako je utvrđena zloupotreba podataka i potpisa za predsjedničke izbore 2018. godine.

– Iz Tužilaštva su CDT o odbacivanju krivične prijave obavijestili skoro punih pet godina nakon podnošenja krivične prijave i to u momentu kada se našoj organizaciji građani opet javljaju sa istim problemom, jer se njihovi podaci zloupotrebljavaju za podršku predsjedničkim kandidatima. U obrazloženju za odbacivanje krivične prijave jasno se navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana koji su se obratili CDT-u i u čije je ime podnijeta prijava nijesu autentični, ipak, krivična prijava je odbačena jer je „nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja“ – naglasili su.

Poručili su i da će zbog propusta u postupanju Višem državnom tužilaštvu podnijeti pritužbu na rad Osnovnog državnog tužilaštva.

– Ovakva odluka izaziva veliku zabrinutost i nekažnjivost za zloupotrebu podataka građana u izbornom procesu predstavlja samo podstrek za ponovno izvršavanje ovakvih krivičnih djela. Čekamo ishod za ostale krivične prijave i brojne građane koji su nam tada prijavili zloupotrebe i nadamo se da će ovo biti nauk u sadašnjem postupanju Tužilaštva povodom novih prijava građanki i građana koji tvrde da su njihovi podaci zloupotrijebljeni u ovom izbornom procesu – kazali su iz CDT-a.

NE ZNA ZA ZLOUPOTREBE

A zbog tvrdnji građana da su im zloupotrijebljeni podaci u ovom izbornom ciklusu juče se oglasio i kandidat za predsjednika, influenser Jovan Radulović. On je ustvrdio da je transparentno skupljao potpise za kandidaturu, te da ne zna da li je bilo zloupotreba.

Smatra i da je „hajka koja se digla protiv njega“, proizvod retrogradnih politika prošlosti koje ne mogu da se pomire sa tim da je jedan „autsajder pomrsio konce mnogima“.

– Svi oni koji su najavili tužbe, a nalaze se na listama Jakova (Milatovića) i mene i drugih kandidata su samo osvjedočeni ljudi koji su u prošlosti 2018. godine isto ovo radili zarad interesa nekih drugih partija – kazao je Radulović.

Upitao je i da li je moguće da su ga se protivkandidati „toliko prepali“.

– Dakle, moje mišljenje je da sve što radim, radim transparentno sa sobom, sa svojim reklamama, smijehom, humorom i svojom porodicom. Tako sam i skupljao potpise. Svima vama još jedna velika zahvalnost koji ste mi dali potpise i putem društvenih mreža slali podatke – rekao je Radulović.

On, međutim, ne zna da li je bilo zloupotreba, jer, kako kaže, nije neko ko se može baviti tim.

– Papiri potpisa podrške su se takođe nalazili u svakom gradu, kasnije su mi se dostavljali ti papiri, tako da ne znam ko se potpisivao. Sumnjam da je neko isti od političkih partija to uradio, kako bi me eliminisao. Ja sigurno nijesam išao po kućama i krao lične karte. Kako nije isplivao ni jedan potpis gospodina Gorana Danilovića, a znamo iz kakvih baza je prikupljao potpise, nego eto, zaboga, jedan Jodžir smeta na desetak izolovanih slučajeva – naveo je Radulović.

Podsjetio je i da se u javnosti prethodno problematizovalo to što su mu građani preko društvenih mreža slali podatke za davanje podrške, kao i da je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama saopštila da tu nema zloupotrebe.

– Sad, kad sam se kandidovao, sam falsifikator potpisa podrške. Očigledno je da je Jodži pomrsio konce mnogima, i onima koji ne vole svoju zemlju i državu. Ovaj mali je voli i ići će do pobjede – poručio je Radulović.

Ipak, Radulović nije pojasnio kako je u obrascu za davanje podrške unio potpis osoba koje su mu dostavile podatke, jer, uprkos što su podaci poslati dobrovoljno, u obrascu se zahtijeva unošenje svojeručnog potpisa birača.

Građani se zbog zloupotreba javili i „Evropi sad“

Zloupotrebu podataka juče su komentarisali i u Pokretu „Evropa sad“. Oni su ustvrdili da su im neki od građana, koji su potpisom podržali njihovog predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, javili da im u evidenciji stoji da su dali potpis Raduloviću i predsjedničkom kandidatu Milu Đukanoviću.

– Neprihvatljivo je da veliki broj potpisa koje je Pokret „Evropa sad“ predao za svog kandidata bude zloupotrijebljeno na račun drugih kandidata – istakli su iz Evrope sad.

 

Autorka: Željka Zvicer

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:37h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:10h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 11:02h

Skip to content