Radulović pisao Abazoviću: Ne uništavajte posljednji zdravi potencijal za razvoj Crne Gore

Radio Titograd

29.09.2023, 12:11h

4 min

Profesor Branko Radulović, funkcioner Pokreta za promjene uputio je otvoreno pismo premijeru Dritanu Abazoviću gdje mu, između ostalog, sugeriše da se “ne uništava posljednji zdravi potencijal za razvoj Crne Gore”.

Pismo prenosimo integralno: 

“Gospodine Abazoviću,

ovog puta se obraćam Vama lično, ovako javno, jer vidim „zlo pred očima“, obraćam se sa ciljem da bi se zaustavilo ovo galopirajuće uništavanje energetskog potencijala, kao jedinog zdravog koji nam je preostao za razvoj Crne Gore. Ukazivao sam na ovo bezbroj puta, podnosio rezolucije i davao inicijative, polemisao sa Vama u Skupštini Crne Gore, organizovao stručne rasprave na ovu temu, obraćao se saopštenjima, držao konferencije za novinare, čak podnosio i krivične prijave, međutim, izgleda uzalud. Tajkunski, lični ili partijski interesi su bili jači i veći od javnog interesa. Obraćam Vam se na ovaj način jer još vjerujem da dijelimo isti odnos prema Crnoj Gori i da su katastrofalne odluke u sektoru energetike posledica ukupnog haotičnog stanja, kao i Vašeg prioriteta a to je borba protiv određenog oblika visokog kriminala.

Morate i Vi i cijela javnost da znate da od kvaliteta valorizacije energetskog potencijala ne zavisi samo samodovoljnost u zelenoj i jeftinoj energiji, razvoj drugih sektora i ukupne održive i konkurentne ekonomije, već i biološki opstanak građana Crne Gore, uzimajući u obzir klimatske promjene i geopolitičku situaciju koja će biti sve složenija. Ukoliko razvijamo energetski potencijal na održiv način, uvažavajući znanje, pozitivnu praksu i procedure, Crna Gora bi mogla, za 5-6 godina da ima suficit zelene energije sa prihodom koji bi kontinuirano rastao na preko tri milijarde eura i profitom blizu milijardu eura. Za to nam ne trebaju finansijska sredstva već samo znanje, vizija i poštenje. Način, na koji se sada tretira energetski potencijal i donose odluke, ukazaje na to da Crna Gora nema nijedan od ovih uslova. Doći ćemo u apsurdnu situaciju, da ćemo proizvoditi veliku količinu struje, da će država imati malu korist kroz plaćene poreze, da će tajkuni ostvarivati veliki profit a da će građani plaćati jednu od najskupljih cijena struje u Evropi. Kolika je nebriga ili neznanje pokazuje i činjenica da se niko i ne pita što će biti sa izraubovanom opremom čiji radni vijek je od 20 do 30 godina a za čiju kvalitetnu reciklažu još nema tehnološkog rešenja.

Poslednji primjeri katastrofalnih odluka u vezi energetike su način izgradnje vjetroelektrane „Bijela“ u Šavniku, namjera izgradnje solarne elektrane „Velje Brdo“ u Podgorici, te vjeroelektrane u Kolašinu a i na desetine prethodnih oko izgradnje solarnih i vjetroelektrana od Čeva do Rožaja. Svaka na svoj način je nonses. Ukazivao sam i Vama i donosiocima odluka koji modaliteti postoje oko izgradnje ovakvih energetskih subjekata kako bi najveći, ili dominantan, benifit imala država i lokalna samouprava. Da apsurd bude veći pokazivao sam i razne pozitivne primjere iz okruženja-Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. To što kod nas ima, nema nigdje.

Sada mi je jasno zašto me nijeste poslušali kada sam, prije više od godinu dana, podnio ostavku na članstvo u Savjetu za reviziju Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine zbog nekvalitetog rada i upitnih kompetencija pojedinih obrađivača, duboko svjestan da se njime definiše razvoj Crne Gore u narednih 20 godina, uključujući i sektor energetike. Ništa nema ni od Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, niti od Zakona o obnovljivim izvorima energije. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je ostalo „gluvo“ na moj zahtjev i kasniju zvaničnu urgenciju za dostavljanje punih informacija u vezi sa izdavanjem dozvola za izgradnju solarnih polja i vjetrogeneratora, a zakonski rok za odgovor je bio 15 dana. Počeo sam da sumnjam da se time prikriva nerad, neznanje a možda i kriminal.

Da tragedija bude veća projektni zadaci i način izbora obrađivača za izradu tehničke dokumentacije za HE“Komarnica“ i HE“Kruševo“ su i ekološki i ekonomski i tehnološki promašaj. Nastavak krađe naših voda iz Bilećkog jezera se nastavlja, ekološka rekonstrukcija TE“ Pljevlja“ i sadržaj CO2 ne ulivaju optimizam, a odluka Evropskog parlamenta i Savjeta Evropske unije o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 stupa na snagu 1. oktobra 2023. godine. Plašim se i ja da će gospodin Spajić, ako postane premijer, realizovati utopiju zvanu Evropa sad 2 prodajom HE“ Piva“ i HE“ Perućica“ za oko milijardu eura i tako dovršiti poharu Crne Gore.

Gospodine Abazoviću,

ovo što ja iznosim trebalo bi da zastupaju i kompetentni resorni ministri, menadžment i profesori univerziteta. Nema ih da se oglase. Da sam na Vašem mjestu sve bi ih smijenio a ovim trećima smanjio prinadležnosti i ukinuo studijske programe za koje nema interesovanja zahvaljujući upravo ovakvom njihovom odnosu, da ne kažem kukavičluku.

Molim Vas u ime struke i Crne Gore da hitno stornirate izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju velikih solarnih elektrana i vjetroparkova i realizaciju odobrenih projekata do donošenja potrebne zakonske regulative. Intezivirajte izradu i usvajanje Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i Zakona o obnovljivim izvorima energije. Neophodno je izvršiti i promjene projektnih zadataka za izgradnju HE“Komarnica“, HE“Pive II“ i HE“ Kruševo“ sa optimalnim kotama, kao i rekonstrukciju HE“ Pive I“ kako bi bile reverzibilne i hibridne. Pokrenite napokon valorizaciju naših voda iz Bilećkog jezera. Naložite ekspertizu ekološke rekonstrukcije TE“Pljevlja“ u cijelom tehnološkom procesu u skladu sa novim propisima EU i sa ciljem smanjenje koncentracije CO2 i polutanata.

Koristim priliku da ponovim da Željezara Nikšić ima perspektivu ukoliko se izdvoji iz EPCG, izabere kvalitetan menandžment, vrati svojoj osnovnoj djelatnosti, modernizuje i restrukturira poput mnogih željezara u EU. Takođe Vaše razmišljanje da hitno treba izgraditi još jedan terminal na Aerodromu Podgorica u potpunosti podržavam.

Za nauk: brza saobraćajnica Široki Brijeg-Sukobin, puni auto-put Bar–Boljare i rekonstrukcija željeznice su prioritetni, ali ih treba realizovati sa nivoa glavnog projekta, kvalitetno, brzo, jeftino i aktiviranjem domaće ponude. Naš status i EU-fondovi su mnogo bitni.
Osnujte napokon Institut za razvoj Crne Gore, Razvojnu banku Crne Gore, Obveznički fond, Industriju Crne Gore a.d., biće nam lakše i nećemo griješiti.

Mojim amandmanima je to predvđeno Budžetom za 2023. godinu kao i izrada pojedinih „zrelih“ projekata.”

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:22h

Magazin, top2

22.06.2024. u 11:04h

Skip to content