Radulović: Odluka Ustavnog suda može imati posljedice i za neke sudije

Radio Titograd

20.10.2023, 07:36h

< 1 min

Foto:RTCG

Prilikom odlučivanja o ukidanju članova Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) Ustavni sud zanemario je praksu i stavove Evropskog suda za ljudska prava a odluka može biti sporna i zbog činjenice da će imati direktne posljedice i na neke sudije Ustavnog suda, kazao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović.

Ustavni sud juče je donio odluku o ukidanju člana 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) čime se ženama dozvoljava da ne idu u penziju sa navršenih 64 godine. Taj sud je u obrazloženju ocijenio diskriminatorskim odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje su propisivale da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine, dvije ranije nego muškarci.

Komentarišući ovu odluku Ustavnog suda, advokat Veselin Radulović saopštio je za Portal RTCG da obrazloženje ne djeluje uvjerljivo.

On napominje da je odredba Zakona o PIO koju je Ustavni sud ukinio kao diskriminatornu propisivala pravo, ali ne i obavezu ženama da sa 64 godine starosti odu u penziju.

“Mislim da je Ustavni sud u ovom slučaju zanemario praksu i stavove Evropskog suda za ljudska prava po kojima propisivanje različitih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju ne predstavlja diskriminaciju. Dodatno, odluka može biti sporna i zbog činjenice da će imati direktne posljedice i na neke sudije Ustavnog suda koje su se zbog toga morale izuzeti prilikom odlučivanja”, kazao je Radulović za Portal RTCG.

On je ipak ukazao da iako odluka ne djeluje uvjerljivo i utemeljeno, ona se mora poštovati.

“Vidjećemo kakve će sve posljedice ova odluka imati u praksi jer nije mali broj žena, ne samo sudija i tužilaca, koje su na osnovu te odredbe ostvarile pravo na penziju”, zaključio je Radulović.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content