Radojević: Pojedinci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifačističku prošlost

Radio Titograd

29.11.2023, 10:40h

4 min

FOTO: RADOJICA RADOJEVIć

 

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević oglasio se povodom 29. novembra,  praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Obraćanje prenosimo integralno:

“Ovim datumom zapravo se obelježavalo Drugo zasijedanje AVNOJ-a u gradu Jajce u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, donijeta odluka o formiranju države federalnog uređenja Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dvije godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugloslavija (FNRJ). Na čuvenom zasjedanju AVNOJ-a bila su prisutna 142 delegata, a predsjedavao je predratni predsjednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar. AVNOJ je tada proglašen za najviše zakonodavno i izvršno tijelo, a formiran je i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), koji je predstavljao neku vrstu vlade. Nakon 1945. godine, 29. novembar je bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.

Sa raspadom SFRJ prestalo se sa obelježavanjem dana republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države. Dan republike ostao je zvaničan praznik sve do 14. novembra 2002 god. U stvarnom životu je bio praćen pravom svečarskom atmosferom – đaci prvaci su toga dana dobijali crvene marame, organizovane su svečane akademije, dodjeljivani su ordeni i visoka priznanja, u glavnim gradovima republika ispaljivani su  počasni plotuni, bila su neradna dva dana povodom ovog velikog praznika. Svaka životna sredina, radna organizacija ili kolektiv priredjivali su toga dana razne svečanosti posvećene tom prazniku, razne kulturno zabavni programi se organizovali. Na ovim svečanostima je bila prilika da se istaknu  najbolji radnici, istaknuti omladinski rukovodioci, najbolji studenti i đaci. U tadašnjem Titogradu  na trgu Ivana Milutinovića,  organizovane su kulturno zabavne svečanosti. U svim većim naseljima  pripremana je svečana pozornica na kojoj su statirali najzaslužniji borci i najviši funkcioneri tog područja, držani prigodni govori i recitali, odjekivala je muzika,vijorile su se trobojke sa petokrakom, nastupali horovi i solisti, a narod se veselio. Sve je to trebalo doživjeti, bilo je veličanstveno i sa velikom radošču se sjećam tih divnih trenutaka u tom vremenu. Danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja kada  pojedinci i grupe pokušavaju negirati  našu slavnu antifačističku prošlost, kada je fasizam uzeo maha, a kriminal i korupcija prisutni, kada se pokušavaju  veličati one ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u drugom svetskom ratu, a blate se oslobodioci i rodoljubi a ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja iz drugog svjetskog rata. Često zaboravljamo na one koji sa dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one koji su stvarali nasu lijepu zajedničku državu.

U tom smislu smatram da je u budućnosti veoma važna zajednička saradnja svih antifašističkih i veteranskih organizacija različitih zemalja, kao jedinstvene porodice u cilju očuvanja mira i dobrobiti svih naroda i narodnosti  kod nas i u svijetu i očuvanje istorijske istine za buduće generacije.

Zato antifašizam ostaje naš trajni i vjekovni put Crne Gore. Moramo mladima pokazati zašto je antifašizam za njih, i za sve buduće generacije, od životnog značaja. I zašto je fašizam u bilo kojoj formi apsolutno neprihvatljiv. U svemu ovom  posebno važnu ulogu ima naša organizacija – SOBNOR-a  Crne Gore. Organizacija koja baštini ideju antifašizma i uživa veliki ugled među boračkim organizacijama u regionu i šire. U ovoj godini kada smo sa ponosom obelježili veliki jubilej – 82. godina od ustanka Crnogorskog naroda 13. Jula 1941. godine,  kada je crnogorski narod rekao „NE“! nacizmu i fašizmu, odgovorno  možemo istaći da je SOBNOR-a Crne Gore svih ovih godina temeljno i nepokolebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore.

Zato očekujemo od državnih organa  Crne Gore u narednom periodu jasnu podršku ovoj slobodarskoj  organizaciji koja baštini i promoviše antifašizam, kod nas i u regionu, obilježavanjem jubileja, naučnim skupovima, prigodnim svečanostima i brojnim javnim manifestacijama. Obelježavajući ovaj nekada veliki praznik, prilika je za izraze dubokog poštovanja za sve  borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje  sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za  našu budućnost.

U ovim poslednjim godina organizacija koju prestavljam SOBNOR-a Crne Gore nije zaboravila ovaj veliki praznik, kao i druge značajne datuma iz rata i revolucije. Mi smo za izvornu ideju SUBNOR-a i svake godine povodom 29. novembra organizujemo svečanosti posvećenu ovom velikom datumu, jer poštujemo i cijenimo sve one datume iz nase slavne i časne NOB-e i tekovine za koje su dali živote najbolji sinovi i kćeri nase domovine. Nase opštinske organizacije će takodje organizovati brojne svečanosti u opštinama širom Crne Gore posvećenje ovom prazniku.

U Podgorici ćemo za 29. novembar u 11 sati posjetiti  Spomen bistu poznatog revolucionara i narodnog heroja Ivana Milutinovića i Spomenik Josipa Broza Tita,  položiti cvijeće i govorićemo o ovom prazniku i ujedno se posjetiti na lik i djelo ovih legendarnih velikana”.

Neka žive sjećanja na ovaj veliki praznik.

Napomena: Radojica Radojevic, rođen u Titogradu a sada živi u Podgorici, kako kaže gradu njegove mladosti, gradu kojeg voli, sa željom da uvijek u svom radu daje odredjeni doprinos njegovom razvoju, uvijek se raduje kako kaže uspjehu ovog divnog grada i nada se da će ovdje ostati do kraja svoga života. Pored radnih obaveza na poslu bio je angažovan u radu i u rukovodstvu omladinske organizacije Titograda i Crne Gore a kasnije i u drugim društveno političkim organizacijama i nevladinom sektoru i sa radošću se sjeća kako kaže  tog divnog vremena i najljepših dana provedenih u tom periodu. Uzgred da kažemo da je učesnik 14 Saveznih radnih akcija i nosilac 13 udarničkih značaka. U tom periodu kao mlad čovjek odlikovan je “Ordenom rada sa zlatnim vijencem”. Danas je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore, organizacije koja sa ponosom baštini svijetle i časne izvorne tekovine naše slavne NOB-e. Sve ovo ističe jer se to dešavalo u jednom za njega divnom vremenu i rado se sjeća tih prelijepih trenutaka svoga života i  mladosti. Nešto veliko što ga je činjelo srećnim, u tom vremenu je proslava 29. novembra dana rebublike kaže Radojević.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content