Radna grupa za proširenje EU danas o IBAR-u

Radio Titograd

10.06.2024, 07:49h

2 min

Foto:Vlada CG

 

Radna grupa za proširenje EU razmatraće na današnjoj sjednici Izvještaj o projceni privremenih mjerila (IBAR) za Crnu Goru. Na dnevnom redu je i Zajednička pozicija EU za poglavlja 23 i 24.

EK je prošle semice uputila danas Radnoj grupi Savjeta EU za proširenje (COELA) Predlog izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za Crnu Goru. Ambasadori država članica EU su u skladu sa procjenom EK, usvojili zajednički stav da je Crna Gora, generalno gledano, ispunila privremene standarde.

Tu poziciju treba da usvoje ambasadori država članica.

Evropska komisija (EK) je u svojoj procjeni konstatovala da je Crna Gora ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primjeni pravnih tekovina Evropske unije i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Izvještaj o procjeni privremenih mjerila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama EU koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovor između zemlje kandidata i Evropske unije.

U slučaju da EU definitivno podrži IBAR i odredi zajedničku poziciju, ide se ka završnici pregovora za poglavlja 23 i 24, i u finalnu fazu pristupnih pregovora sa EU generalno.

U međuvremenu Skupština Crne Gore je usvojila 12 zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a. Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je juče donio ukaze o proglašenju 10 IBAR zakona, a dva, zakone o Javnom servisu i Sudskom savjetu i sudijama vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Predsjednik Crne Gore je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja zakona, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ako predsjednik Crne Gore zahtijeva da Skupština ponovo odlučuje o zakonu, predsjednik Skupštine stavlja taj zakon na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine.

Kada predsjednik države vrati zakon na ponovno odlučivanje o njemu se glasa bez rasprave.

Ponovo usvojeni zakon predsjednik Skupštine odmah dostavlja predsjedniku Crne Gore, radi proglašavanja.

Predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon.

Odluku predsjednika Jakova Milatovića da vrati na ponovno odlučivanje Zakon o nacionalnom javnom emiteru-javnom medijskom servisu Crne Gore, pozdravili su iz Media centra.

A.O.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content