RADIĆ “Realno je strahovati i za bezbjednost našeg regiona”

Radio Titograd

23.10.2023, 07:51h

< 1 min

Foto:Printscreen/RTCG

Balkan nije riješio ni jedan suštinski problem iz građanskih ratova 90-ih, i u destabilizovanom svijetu, realno je strahovati i za bezbjednost našeg regiona, kaže za TVCG vojni analiticar Aleksandar Radić.

Postavlja se, kaže, pitanje i da li je članstvo u NATO-u garancija miru, u situaciji kada taj vojni savez može biti prezauzet dejstvima na novim ratnim žaristima u svijetu.

Mnogo je danas lakše ući u primjenu sile nego što je to bilo prije godinu ili dvije naročito nakon napada Rusije na Ukrajinu, kaze za TVCG Radić.

“Tu se, više ne priča o terorizmu kao glavnom problemu, već o nečemu mnogo većem i opasnijem po čovječanstvo, a to je konvencionalni rat”, dodao je on.

U tom novom svijetu, realno je strahovati i za region Zapadnog Balkana. Radić smatra da suštinski, nijesmo riješili nijedan problem koji smo naslijedili iz građanskih ratova 90-ih.

“To su zamrznuti sukobi. Balkan je pun mržnje. Članstvo u NATO-u situaciju čini donekle sigurnijom”, smatra on.

Medjutiom, ako uzmemo u obzir, sve veću prijetnju širenja sukoba na Bliskom istoku, postavlja se pitanje da li je članstvo sigurna zaštita.

Svjesni toga, u NATO-u, su od početka rata u Ukrajini, pokazali su veliko intersovanje za naš region.

Dok se na Bliskom istoku, vodi rat velikog stila, u sjedištu NATO-a se razgovara o situaciji na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Sve to, zaključuje naš sagovornik, dovoljno govori da postoji procjena o eventualnoj destabilizaciji Balkana, što niko ne želi, i da u Briselu, vode računa da se to i ne desi.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

04.12.2023. u 10:48h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:19h

Skip to content