Putinov novi politički poraz: Indija se jasno usprotivila agresiji na Ukrajinu

Radio Titograd

17.09.2022, 18:58h

2 min

Indijski premijer Narendra Modi direktno je odbio podržati invaziju Moskve na Ukrajinu, govoreći ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da sada nije vrijeme za rat.

U onome što je bio posljednji u nizu neuspjeha za ruskog lidera, Modi mu je rekao da je potrebno “preći na put mira” i podsjetio ga na važnost “demokratije, diplomatije i dijaloga”.

Komentari Modija došli su tokom sastanka licem u lice u petak, na marginama regionalnog samita i naglasili sve veću izolaciju Rusije na diplomatskoj sceni. Došli su samo dan nakon što je Putin priznao da i Kina ima “pitanja i zabrinutosti” u vezi sa invazijom.

“Znam da današnje doba nije ratno i mi smo mnogo puta razgovarali s vama telefonom na temu da su demokratija i diplomatija i dijalog sve te stvari koje dotiču svijet”, rekao je Modi Putinu tokom samita Šangajske organizacije za saradnju u grad Samarkand u Uzbekistanu.

“Definitivno ćemo dobiti priliku da razgovaramo o tome kako da krenemo na put mira u narednim danima, također ću dobiti priliku da razumijem vaše gledište”, dodao je on, prema onom što je prenijelo indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Putin je odgovorio rekavši indijskom lideru da je svjestan njegove zabrinutosti.

“Znam za vaš stav o sukobu u Ukrajini i znam za vašu zabrinutost. Želimo da se sve ovo završi što je prije moguće”, rekao je on.

Modijeva očigledna kritika ruske invazije samo je posljednji u nizu političkih udaraca koje je pretrpio Putin, čije su snage doživjele niz velikih poraza na bojnom polju posljednjih sedmica. Ukrajina tvrdi da je povratila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Diplomatski se čini da je i Moskva u gubitničkom nizu, a to je naglašeno razmjenom informacija na samitu u Samarkandu, koji okuplja lidere Rusije, Kine, Indije, Pakistana, Irana i četiri centralnoazijske zemlje.

Činilo se da će Moskva i Peking htjeti predstaviti ujedinjeni front na samitu kao protutežu Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima.

Međutim, pojavili su se znaci podjela zbog ruske invazije, koja je uznemirila lidere bivših sovjetskih teritorija u centralnoj Aziji koji su zabrinuti da bi Rusija mogla ugroziti i njihove zemlje.

Indija i Kina su najveći kupci ruske nafte, a proteklih dana obje zemlje su pokazale da imaju rezerve u vezi sa ratom što bi trebalo zabrinuti Moskvu.

“Mi visoko cijenimo uravnoteženu poziciju naših kineskih prijatelja kada je riječ o ukrajinskoj krizi”, rekao je Putin nakon što je priznao zabrinutost Pekinga.

Nju Delhi, poput Pekinga, ima jake veze s Moskvom još iz vremena Hladnog rata i do sada se uglavnom klonio osude invazije Rusije, koja je i dalje najveći indijski dobavljač oružja.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka u petak, indijsko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se razgovori između dvojice lidera “takođe odnose na globalnu sigurnost hrane, energetsku sigurnost i dostupnost gnojiva u kontekstu izazova koji proizlaze iz trenutne geopolitičke situacije”.

“Oni su se dogovorili da ostanu u kontaktu”, dodalo je ministarstvo.

Podijeli na:

Video hit dana,

19:10h

Titogradske vijesti, top2

25.09.2022. u 18:56h

Titogradske vijesti, top1

25.09.2022. u 18:14h

Titogradske vijesti, top1,

19:07h

Skip to content