PUTIN “Ulazak Finske u NATO će stvoriti probleme kojih ranije nije bilo”

Radio Titograd

17.12.2023, 12:52h

2 min

Foto:Kabinet predsjednika Rusije

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će ulazak Finske u NATO ove godine, stvoriti probleme tamo “gdje ih nije bilo” ranije i najavio kao odgovor vojno jačanje na sjeverozapadu Rusije.

“Tamo nije bilo nikakvih problema, ali će ih biti sada, zato što ćemo stvoriti vojnu oblast Lenjingrada i tamo koncentrisati jedan broj jedinica”, rekao je Putin novinaru javne televizije u razgovoru objavljenom danas.

On je optužio “zapadnjake” da su “uvukle Finsku u NATO”.

Odnosi između Rusije i Finske koje dijele granicu dugu 1.340 kilometara znatno su se pogoršali od febraura 2022. i početka ruske ofanzive u Ukrajini, što je navelo Finsku, zabrinutu za svoju bezbjednost, da uđe u NATO ove godine, podsjeća Frans pres.

“Oni (Zapad) uvukli su Finsku u NATO. Da li smo imali sporove sa njima? Svi sporovi uključujući teritorijalnih sredinom 20. vijeka riješeni su odavno”, rekao je Putin.

Finska je u četvrtak odlučila ponovo da zatvori sve svoje granične prelaze sa Rusijom, nekoliko sati pošto je ponovo otvorila dva granična prelaza, optužujući Moskvu da stvara migrantsku krizu.

Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen objavila je da će granice biti zatvorene od petka u 20.00, sve do 14. januara.

Helsinki optužuje Moskvu da namjerno dozvoljava prolaz migranata, optužujući je za “hibridni napad” s ciljem da se destabilizuje Finska, što Kremlj odbacuje.

Moskva je obećala da će preduzeti “kontra mjere” poslije ulaska Finske u NATO.

Putin je dodao da Rusija nema bilo koji razlog da bude u ratu sa zemljama NATO, mada je, kako navodi Frans pres američki predsjednik Džo Bajden početkom decembra iznio mogućnost ruskog napada na neku zemlju članicu Alijanse.

Upozoravajući da bi prekid američke pomoći Kijevu bio “najlepši poklon” Putinu, Bajden je upozorio da se ruski predsjednik “neće zaustaviti” na Ukrajini. Na to je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov uzvratio riječima da američke vođe “satanizuju Rusiju”.

Putin kaže da se radi o “retorici da se opravdda pogrešna politika prema Rusiji”.

Moskva nema “nikakvih interesa – bilo geopolitičkih, ekonomskih ili vojnih – da se bori protiv zemalja NATO”, rekao je Putin.

Ruska ofanziva protiv Ukrajine koja je počela u februaru 2022, ponovo je probudila strahovanja u NATO za njeno istočno. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je u četvrtak ocijenio da, ako Putin pobijedi, u Ukrajini postoji realan rizik da se njegova agresija neće time zaustaviti.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 19:15h

Sport, top2

24.05.2024. u 19:07h

Titogradske vijesti, top2

24.05.2024. u 17:17h

Skip to content