Putin u posjeti UAE i Saudijskoj Arabiji; Borbe u Ukrajini na više frontova

Radio Titograd

06.12.2023, 07:30h

2 min

Foto:Guliver

Kijev tvrdi da ukrajinski dronovi pogodili veliki naftni terminal na Krimu. Moskva ističe da je ruska PVO oborila više od 40 bespilotnih letjelica iznad Azovskog mora i Krima. Iz Rusije će u Ukrajinu biti vraćeno šestoro djece po dogovoru u kojem je posredovao Katar. Britanski šef diplomatije Dejvid Kameron najavljuje da će London nastaviti finansijski da podržava Kijev.

Kijev: Rusija tokom noći lansirala 48 dronova na Ukrajinu, oboren 41

Rusija je tokom noći lansirala ukupno 48 dronova na Ukrajinu, a većina ih je oborena, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 41 dron prije nego što su stigli do cilja.

Ukrajinska vojska je saopštila da su sve uništene bespilotne letjelice “šahid”, iranske proizvodnje, bile kamikaze.

Nije precizirano šta se dogodilo sa dronovima koji nisu oboreni, niti da je bilo štete i žrtava u ovim napadima.

Putin stiže u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate

Predsjednik Rusije Vladimir Putin stiže u Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o ratu između Izraela i Hamasa, dok Moskva nastoji da ponovo potvrdi ulogu Rusije na Bliskom istoku.

Ovo je ruskom predsjedniku tek peti put u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud u martu izdao nalog za hapšenje pod optužbom za odgovornost za deportaciju ukrajinske djece u Rusiju.

Ni UAE ni Saudijska Arabija nisu potpisali osnivački ugovor MKS-a, što znači da nisu u obavezi da uhapse ruskog predsjednika.

Ambasador SAD u Mađarskoj kritikovao Budimpeštu zbog odnosa prema NATO i Rusiji

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman kritikovao je mađarsku vladu zbog ”zanemarivanja” interesa svojih saveznika unutar NATO-a i jačanja veza sa Rusijom u trenutku kada članice Alijanse pokušavaju da se izoluju.

Govoreći na sastanku sa predstavnicima američkih kompanija koje investiraju u Mađarsku, on je rekao da je Mađarska napredovala kao članica EU i NATO, i da je omogućila mnogim kompanijama da u njoj posluju.

”Ipak, danas sve više vidimo jednog saveznika koji se oslanja na svog NATO saradnika, ali se osjeća prijatno da zanemari njihove interese, i to u vrijeme rata u Evropi. To je očigledno kada se premijer Orban grli sa Putinom, kada njegova vlada prijeti da će zaustaviti ključnu pomoć svom susjedu Ukrajini. Kada se istražuju i spadaju nezavisni mediji i organizacije civilnog društva”, rekao je Presman.

Pogođen naftni terminal na Krimu

Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile su veliki pomorski naftni terminal u Feodosiji na Krimu, prenio je Ukrinform, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih agencija.

Ističe se da je riječ o važnom infrastrukturnom objektu koji snabdijeva ruske trupe gorivom.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane navodi da je PVO uništila i presrela više od 40 ukrajinskih dronova iznad Azovskog mora i Krima.

Iz Rusije će u Ukrajinu biti vraćeno šestoro djece po dogovoru u kojem je posredovao Katar. Izvor uključen u organizovanje povratka rekao je za Rojters da su djeca boravila kod rođaka u Rusiji ili na teritoriji koja je pod kontrolom Moskve.

Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je da jedna osoba poginula, a pet povrijeđeno u ruskom granatiranju Časov Jara u Donjeckoj oblasti.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je u Domu lordova da neće biti smanjenja sredstava za vojnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini sljedeće godine i da ona samo može biti veća.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 16:44h

Titogradske vijesti, top2,

15:49h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:55h

Titogradske vijesti, top1

26.02.2024. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

26.02.2024. u 13:44h

Skip to content